Добавки, които може да увеличат риска от рак

44558
Добавки, които може да увеличат риска от рак
Снимка: iStock

Имаме навик да си самопредписваме и приемаме медикаменти и хранителни добавки, за които сме научили от рекламите или които някой колега или приятел ни е препоръчал, но безопасна ли е тази практика? Приемът на добавки без лекарски контрол и препоръка може да увеличи риска от заболявания на сърцето и рак, сочи проучване на университета в Колорадо. Проучването, резултат от дългогодишни наблюдения, отсяват най-опасните витамини и минерали, които могат да доведат до онкологични заболявания или други тежки хронични болести, ако се приемат без лекарско предписание или се прекалява с тях. Да видим кои са.

1. Бета-каротин

Първа тотална победа над левкемията. Двама пациенти са излекувани със собствени клетки

Първите двама души с левкемия са официално признати за напълно излекувани чрез експериментален метод на CAR-T-клетъчна имунотерапия. Пр...

Мощен антиоксидант, познат като средство за защита от свободните радикали и превенция на редица заболявания, бета-каротинът е търсен и приеман от много хора. National Center for Biotechnology Information (NCBI) дори го сочи като средство за превенция на определени онкологични заболявания. Как тогава бета-каротинът се оказва опасен? Тук важна е дозата. При спазване на препоръчителния дневен прием и при прием след консултация със специалист, той е полезен за здравето. Ситуацията се променя при прием в прекомерни количества. Тогава се увеличава рискът от развитие на рак на белия дроб с до 20%. С други думи - дозата прави отровата се оказва напълно истинно.

ВИЖТЕ ОЩЕХраните, които ще направят съня ви ПРЕКРАСЕН!

2. Фолиева киселина

Тя е от ключово значение при бременните дами и се счита за напълно безобидна. Прекомерният прием обаче може да окаже вреда на организма. Важно е да съблюдавате дневната препоръчителна и предписана доза, за да сте спокойни за здравето си. Изследването сочи прекомерния и ежедневен прием на фолиева киселина като причина за увеличен риск от напреднали колоректални аденоми, както и от други онкологични заболявания.

Проф. Тим Байърс, асоцииран директор за превенция на рака в университетския раков център, стига дори по-далеч в тези съждения. Той споделя тезата, че всеки витамин и минерал, приеман, без да е необходимо, без дефицит, без лекарска препоръка или в големи дози, реално е вреден, а не полезен за организма. Все още не е установено откъде идва проблемът и защо се случва така, но предполагат, че причината е в заместването на рационалното хранене с таблетки. Съвсем не случайно на опаковките се появява надпис, че добавките не са храна и не могат да заместят пълноценното хранене.

Метаанализ: Пиете ли по-дълго време определени лекарства, рискът от рак се увеличава

Има видима зависимост между редовния прием на ангиотензин рецепторни блокери (сартани – вид лекарства за хипертония и високо кръв...

3. Витамини Е и С не предпазват от рак

Сайтът за медицински статии и заключения WebMD посочва в статия още от 2008 година, че тези витамини не помагат за борбата с рака. Материалът е базиран на голямо клинично проучване.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Храните, които ще направят съня ви ПРЕКРАСЕН!

Какво да направите, за да се предпазите?

  • Консултирайте се с вашия лекар, преди да започнете прием на добавки. При необходимост той ще назначи изследвания и ще ви предпише  най-добрите за вас в точната и необходима ви доза.
  • Лекарят ще проследи нивата в процес на прием и ще контролира и променя дневната ви доза, за да не се получи хипервитаминоза, която съвсем не е безопасна за здравето.
  • Приемайте точно предписаните дози, не ги увеличавайте.
  • Не се подвеждайте по всяка реклама и не приемайте продукт, препоръчан от приятел. Лекарите са лицата, които следва да се погрижат за здравето ви.
  • Не забравяйте, че тези таблетки са опасни за деца и ги съхранявайте на безопасно за тях място, макар да са само едни витамини за вас.

ВИЖТЕ ОЩЕХраните, които ще направят съня ви ПРЕКРАСЕН!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com