Домашни средства за понижаване нивата на холестерола

15911
Домашни средства за понижаване нивата на холестерола
Снимка: iStock

Високите нива на холестерол могат да причинят безпокойство и е нормално да се притеснявате за това. Мнозина се тревожат за рисковете, свързани с високия холестерол, разходите за лекарства и потенциалните странични ефекти.

Но можете да направите няколко прости промени в диетата и начина си на живот, които могат да бъдат от полза. Например, използването на естествени методи за намаляване на холестерола може да намали лекарствата, които трябва да приемате.

Домашни средства за управление на холестерола като професионалист

Понижаването на вашия холестерол по естествен път може да изглежда предизвикателство. Въпреки това, няколко лесни стъпки за промяна на начина на живот улесняват управлението на нивата на холестерола.

Увеличете приема на фибри

Здравословната диета трябва да съдържа както разтворими, така и неразтворими форми на диетични фибри, за да се намали рискът от сърдечни заболявания. Проучванията показват, че разтворимите фибри могат да помогнат за понижаване на нивата на LDL (липопротеини с ниска плътност) холестерол, често наричан „лош холестерол“ поради повишения риск от сърдечни заболявания.

Дори когато се храните с храни с ниско съдържание на мазнини и холестерол, разтворимите фибри могат да помогнат за понижаване на холестерола. Източниците на разтворими фибри включват овес, бобови растения, плодове (като портокали, круши и ябълки), грах и псилиум. Тези разтворими фибри помагат за регулиране на нивата на кръвната захар и по този начин намаляват производството на допълнителен холестерол.

Консумирайте куркума

За оптимални резултати трябва редовно да включвате куркума в храната си. Тя намалява натрупването на плаки в артериите и има антибактериални свойства.

Проучванията показват, че кърито и зеленчукови ястия които съдържат куркума, могат да помогнат за контролиране на нивата на холестерола. Освен това изпиването на чаша мляко с куркума преди лягане може да бъде полезно.

Учени: Този симптом с пръстите на ръцете издава висок холестерол

Пийте зелен чай

Според изследване зеленият чай съдържа катехини и други антиоксидантни вещества, които могат да помогнат за понижаване на „лошия“ LDL и нивата на общия холестерол в тялото и да ви поддържат енергични. Така че консумацията на зелен чай всеки ден може да помогне за понижаване на високия холестерол.

Добавки с омега-3 мастни киселини, произведени от рибено масло

Рибата и рибените масла са отлични източници на омега-3 мастни киселини. Особено изобилни източници включват херинга, сардини, езерна пъстърва, сьомга, риба тон и други мазни риби.

Според проучване омега-3 мастните киселини в рибата намаляват риска от развитие на сърдечни заболявания. Следователно допълнителните хранителни вещества, открити в рибата, могат да защитят здравето на сърцето ви.

Чесън

Чесънът е известен със своите ползи за здравето и се е превърнал в основна храна в индийската кухня. Състои се от аминокиселини, витамини, минерали и молекули със съдържащ сяра кислород, всички от които са активните компоненти, които придават на чесъна лечебните му свойства.

Семена от сминдух

Семената на мети, известни още като сминдух, са били използвани от древността като подправка, ароматизиращо средство и лечебна билка. Те са богати на витамин Е и притежават противодиабетни, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Изследванията разкриват, че сапонините и фибрите в сминдуха могат да намалят нивата на холестерола и да инхибират производството му в черния дроб. Ето защо обикновено се препоръчва приема на ½ до 1 чаена лъжичка семена от сминдух всеки ден.

Някои промени в начина на живот за понижаване на холестерола

Воденето на здравословен начин на живот влияе значително върху баланса на холестерола. Ето защо е изключително важно да сме наясно с факторите, които могат да имат траен ефект върху нивата на липопротеините с висока плътност (HDL).

Учени: Едва ли предполагате, че тази промяна в лицето издава висок холестерол

За да повлияете положително на холестерола си, трябва да включите физическа активност и здравословно хранене в ежедневието си.

Редовни упражнения

Редовните упражнения могат значително да допринесат за здравето на човек, като насърчават повишаването на добрия холестерол и намаляват лошия холестерол. За съжаление, заседналият начин на живот на много хора над 40-годишна възраст може да бъде вреден за тяхното здраве, което води до повишени нива на холестерола.

За да предотвратите това, най-добре е да започнете всеки ден с няколко минути леки упражнения за разтягане, като разтягане на кобра, колене до гърди, детска поза и странично разтягане заедно с редовен график на бързо ходене за 20-30 минути. .

Спрете цигарите

Отказването от тютюнопушенето може да бъде предизвикателство, но пушенето повишава нивата на холестерола до голяма степен, следователно промяната на начина на живот е от съществено значение за по-добро здраве.

Ограничете консумация на алкохол

Консумацията на алкохол е важен здравен проблем в съвременното общество. Докато редовните пиячи може да изпитват затруднения да спрат напълно, най-добре е да ограничите или избягвате консумацията на алкохол, тъй като прекомерното пиене може да повиши нивата на холестерола и да причини други проблеми.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Яжте тези 5 храни и никога няма да се оплаквате от паметта си

Хората с тази кръвна група остаряват най-бавно

Как да спрете да ставате през нощта - за тоалетната или за вода

Това е най-вредната ядка за черния дроб

Кардиолог: Яжте това 2 пъти седмично и кръвното ви ще бъде нормално

10 лекарства, които НЕ се пият с кафе

20 храни, които помагат за отслабване

Лекар: 4 храни, които са най-вредни за панкреаса

Това е най-добрият пролетен зеленчук за холестерола и имунитета

Възпалените лимфни възли на шията са първият знак за сериозно заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com