Две полезни храни, които хората над 60 години НЕ трябва да ядат

11549
Две полезни храни, които хората над 60 години НЕ трябва да ядат
Снимка: iStock/Guliver

Хора над 60 години трябва да изключат определени храни от диетата си, въпреки че като цяло те са полезни за здравето. Това споделя руският лекар д-р Елена Соломатина. Лекарят пояснява, че грейпфрутът и магданозът са полезни, но за хората в напреднала възраст те може да имат повече негативи, отколкото позитиви за здравето.

Полезните храни, които хората над 60 години не трябва да ядат

„Тези, които приемат антихипертензивни лекарства, не трябва да консумират грейпфрут или сок от него. Когато се комбинира в стомашния сок с такива лекарства, той може бързо да провокира развитие на сърдечна недостатъчност. Не се препоръчват и много солени храни – това застрашава от хипертонична криза“, предупреждава експертът.

Здраво сърце: Кардиолог разкри 2 зърнени храни, с които то ще работи като часовник

Освен това лекарят говори за опасността, която представлява витамин К за възрастните хора. Намира се много в зеленолистните зеленчуци, особено в магданоза. Този витамин може да увеличи съсирването на кръвта, което може да бъде опасно при по-възрастните хора.

Магданозът може да бъде вреден само и ако човек страда от определени проблеми с бъбреците и черния дроб. Такива хора могат да консумират тези зеленчуци в строго ограничени количества и само след разрешение от лекар. Препоръчително е пълно премахване на магданоза от диетата при панкреатит и нефрит. Поради своите диуретични свойства, магданозът може да навреди и на хора с подагра и уролитиаза.

Освен това, консумацията му в големи количества магданоз може да причини някои странични ефекти. Като например: диария, стомашна болка или възможни проблеми с бъбреците. Затова се препоръчва да се консумира в умерени количества.

Това зелено растение има много полезни свойства. Например, то притежава силен диуретичен ефект. Магданозът има способността да стимулира потока на урината, което помага да се отървете от излишния натриев хлорид и соли от тялото.

Етеричните масла в него помагат за активиране на храносмилането, повишават секрецията на стомашен сок и ензими, а също така стимулират чревната подвижност. Фибрите, съдържащи се в магданоза, също допринасят за нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт. Друго полезно свойство е нормализирането на нивата на захарта. Антиоксидантите, открити в магданоза, могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвната захар. Това е особено важно за поддържането на техните здравословни нива, както и за предотвратяване на развитието на диабет и свързаните с него проблеми.

Още: Лекар: Тази евтина храна е най-добра за костите и сърцето на жените над 40 години

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяването се консултирайте с лекар.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Защо се появява сърбеж в гърлото: причини за този неприятен симптом

Кои храни се смятат за много полезни при висок креатинин

7 начина за бързо премахване на подпухналостта от очите

Какво се случва с кръвното ви, ако всеки ден пиете смутита

Лекар: Всички правим тези грешки, но те са пагубни за червата

Какво е вредно да се яде на закуска?

НЕ само артрит: Болките в краката над 60 години може да издават това заболяване

Кардиолог: Това е най-добрата риба за сърцето

Започнете сега, за да имате сърце на 30-годишен, когато сте на 60

Изследователи: Две трети от жените бъркат признак за рак на яйчниците с подуване на корема

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com