Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ефектът на нискоглутеновата диета върху чревното здраве

13 юни 2024, 11:25 часа

Все повече хора доброволно се подлагат на диета с ниско съдържание на глутен, дори и да нямат алергия или непоносимост. Ако можете да консумирате глутен и обмисляте да опитате нискоглутенов хранителен режим за себе си, то вероятно сте чували смесени мнения за това дали този вид диета е подходяща за хора като вас. Последните изследвания показват, че нискоглутеновата диета може да доведе до възможни ползи за здравето - но само ако подходите към нея по правилния начин.

Още: 3 лесни трика, с които да отслабнете до лятото

Експериментът на учените

В проучване публикувано в научно списание са анализирани 60 здрави датчани на средна възраст, след като са опитали както нискоглутенова диета (2 грама глутен на ден, или еквивалента на около една филийка хляб), така и високоглутенова диета (18 грама на ден). И двете интервенции са продължили по осем седмици, като между тях е имало период на промиване от шест седмици. Резултатите показват, че при нискоглутеновата диета се променя съставът на чревните бактерии в организма на участниците, което води до намаляване на стомашно-чревния дискомфорт, например подуване на корема. Същият хранителен режим е свързан и със скромна загуба на тегло. Изследователите твърдят, че тези положителни промени са свързани с измененията на чревните бактерии.

Все пак си струва да се отбележи, че нискоглутеновата диета е била богата и на фибри, което според изследователите е от ключово значение за резултатите - за разлика от липсата на глутен. Изследователите обясняват, че тази специфична нискоглутенова диета е включвала замяна на фибрите от пшеницата и ръжта с фибри в зеленчуците, кафявия ориз, овеса и киноата. В крайна сметка съставът на фибрите в нискоглутеновите храни е доста по-различен от този, който се открива в по-тежките откъм глутен храни.

„Доказваме, че в сравнение с диетата с високо съдържание на глутен, диетата с ниско съдържание на глутен, богата на фибри, предизвиква промени в структурата и функцията на сложната чревна екосистема от бактерии, намалява издишването на водород и води до подобрения в самооценката за подуване на корема“, казва водещият главен изследовател д-р Олуф Педерсен в съобщение за пресата. „Нещо повече, наблюдавахме скромна загуба на тегло, която вероятно се дължи на повишеното телесно горене, предизвикано от променените функции на чревните бактерии.“

Изследователите казват, че проучването предполага, че някои здрави хора могат да предпочетат диета с ниско съдържание на глутен, особено ако се опитват да отслабнат или да спрат подуването на корема. Изследователите обаче също така предупреждават, че са необходими още проучвания, преди да дадат какъвто и да е съвет за общественото здраве на хората, които искат да опитат нискоглутенова диета, без да има медицинска необходимост да преминат на такъв план.

Още: Какво е целиакия и колко хора са засегнати от това заболяване?

„Безглутеновата диета може да не е непременно здравословният избор, за който много хора я смятат“, казва д-р Педерсен. "Повечето безглутенови хранителни продукти, които се предлагат на пазара днес, са масово лишени от диетични фибри и естествени хранителни съставки. Ето защо съществува очевидна необходимост от наличието на обогатени с фибри, висококачествени хранителни продукти без глутен, които са пресни или минимално преработени, за потребителите, които предпочитат диета с ниско съдържание на глутен. Подобни инициативи могат да се окажат ключови за облекчаване на стомашно-чревния дискомфорт и освен това да спомогнат за улесняване на контрола на теглото при населението като цяло чрез модифициране на чревната микробиота."

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес