Експерт: Неправилната употреба на антибиотици е заплаха за националната сигурност

8921
Експерт: Неправилната употреба на антибиотици е заплаха за националната сигурност

Действието на антибиотиците е една от най-големите заплахи за здравето на европейците. Това заяви пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Според медицинска прогноза заради резистентност към антибиотици ще умрат до 10 млн. души годишно в цял свят към 2050 година. Прогнозата е част от доклад, поръчан от британското правителство. Ако така вървят нещата, всеки трети болен от пневмония ще умира, направи прогноза Кантарджиев.

Антибиотиците – как голямата победа може да стане причина за истинска епидемия

Преди 80 години лекарите трудно биха си представили как биха могли да помогнат на пациент със сифилис и как да помогнат при бактериална...

За антибиотиците трябва да знаем следните неща. Първо – това са лекарства, доказали своята ефективност. Второ – неправилната им употреба води до неефективност, подчерта Кантарджиев.

За последните 10 години консумацията на антибиотици в медицината е скочила с 50%. Отделно много повече антибиотици се дават на животните. Затова и СЗО предложи настоящата седмица да е седмица на правилното използване на антибиотици, каза лекарят.

Нищо в момента не може да унищожава бактериите така, както антибиотиците. А резистентността на бактериите става все по-голяма заради неправилно ползване на антибиотици. Това е заплаха за националната сигурност – слава Богу това се разбира от Западна Европа, трябва да го разберем и ние, завърши той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com