Ето 5 възможни причини, поради които може да се появяват кариеси

2406
Ето 5 възможни причини, поради които може да се появяват кариеси
Снимка: Sammy-Sander / Pixabay

Понякога, колкото и редовно и правилно да мием зъбите си, без определена причина се появяват кариеси на зъбите ни и не можем да открием причинителя. Разбира се, добре е да се консултирате с вашия зъболекар и да откриете проблема, но понякога дори не го отчитате като такъв и той остава скрит. Представяме ви 5 възможни причини, поради които може да се появяват кариеси:

Генетични фактори

Гените играят важна роля и не пропускат и зъбното здраве, дори може би това е един от най-главните фактори за здравината на зъбите ви. Не можем да преборим и елиминираме гените си, но пък можем да направим всичко възможно за максималното потушаване на влиянието им. Стриктна и правилна грижа и хигиена биха помогнали в този случай.

Как да се погрижим за зъбите си, ако са прекалено чувствителни

Изпихте студен чай, хапнахте бонбони или изядохте лъжица гореща супа и веднага почувствахте нещо като токов удар, който ви кара да скоч...

Отдръпнати венци

Неприятно състояние, което може да бъде причинено от различни бактериални инфекции, генетични или субективни фактори. Получава се оголване на емайла, което позволява по-лесното проникване на храна и бактерии, а пропускането им при четкането на зъбите може да доведе до появата на кариеси. Затова тук отново голямо значение има добрата грижа.

Скърцате със зъби

Този навик по принцип се придобива още в детска възраст и не е лесно да бъде контролиран. Той влияе не само на кариесите, но и на цялостното зъбно здраве и състояние. Уврежда емайла и създава условия за развитие на бактерии, причиняващи кариесите. Но кариесите са един от по-маловажните проблеми, самото триене и скърцане със зъби нарушава горния слой на зъбите и може да доведе до по-сериозни заболявания и последици.

Как да намалим стискането на зъбите нощем

Стискането и скърцането със зъби по време на нощта може да навреди сериозно на устната кухина. Състоянието, при което неволно стискате ...

Нездравословно хранене

Храненето е важно за цялостното ни здраве, включително и устното. Знаем, че продуктите с прекалено съдържание на захар увреждат най-много зъбите ни, а към тях добавяме и рафинираните въглехидрати, газираните напитки, наситените мазнини, киселинните храни и др. Ако включваме тези храни към ежедневното ни меню, то те неминуемо ще повлияят на зъбите ни и не само. Колкото и редовно да миете зъбите си, кариеси ще се появяват заради приетите големи количества от тези съставки. Преразгледайте диетата и начина си на живот, за да се радвате на здраве и красива усмивка.

Сухота в устата

Факт е, че хората, при които се наблюдава хронична сухота в устата, са предразположени на по-честа поява на кариеси и други зъбни инфекции. Този проблем може да се е причинил от различни фактори, свързани с продукцията на слюнка. Сухотата създава благоприятни условия за развитие на бактерии, увреждащи зъбния емайл, а оттам  - и причиняващи кариеси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com