Ето я причината за неконтролируемия апетит

7053
Ето я причината за неконтролируемия апетит
Снимка: Getty Images / Guliver

Невробиолози от университета Макгил са открили група нервни клетки, които играят решаваща роля в регулирането на апетита и склонността към затлъстяване.

NG2-глиалните клетки, оказва се, отговарят за чувството за ситост и нарушаването на тяхната активност при противоракова терапия допринася за повишаване на апетита. Резултатите от изследването са публикувани в изданието Cell Metabolism.

Апетитът може да бъде контролиран чрез лазерна светлина

Нов, необичаен метод за контролиране на апетита предлагат учени от университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор и университета в ...

Преди около две десетилетия учените са открили, че апетитът се контролира от хормона лептин, който се изработва от живите клетки. Той се доставя от потока кръв в мозъка, където сигнализира на определен център, че ние сме сити и не можем повече да ядем. Макар че рецептори на лептин са открити в хипоталамуса, оставаше неизвестно как лептинът влияе върху употребата на храна и теглото.

В новото изследване учените са успели да отговорят на този въпрос. Те са обърнали внимание на клетките в средното възвишение на хипоталамуса, които се делят през по-голяма част от живота.

Изследователите са използвали специален препарат, който допринася за гибелта на NG2-глиални клетки. Оказва се, че без тези неврони мозъкът на опитни мишки вече не получава сигнали от мастните клетки.

Три дни след началото на приема на препарата някои животни започнали да се хранят в много по-големи количества в сравнение с контролната група мишки, които не получавали инхибитор на глиалните клетки. За 30 дни тяхното тегло се удвоило. Интересното е, че другите NG2-глиални клетки, които се намирали извън средното възвишение, не били засегнати.

Зехтинът и апетитът

Мастните киселини, които се съдържат в зехтина, потискат чувството на глад. При лабораторните изследвания с олеинова киселина, която ...

Учените смятат, че тук се крие отговорът на въпроса, защо пациентите с рак на главния мозък са склонни по странен начин да трупат тегло. Облъчването обикновено води до потискане на деленето на глиалните клетки, което води до неконтролируем апетит.

Новите методи, които са насочени към поддържане на популацията на невроните в хипоталазуса, могат да помогнат в лечението на затлъстяването.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com