Грозде: Какво се случва с холестерола, когато ядете този плод

36329
Грозде: Какво се случва с холестерола, когато ядете този плод
Снимка: iStock

Съвременната научна медицина потвърждава, че гроздето съдържа голямо количество антиоксиданти, които предпазват тялото от хронични заболявания на сърдечно-съдовата и нервната система, а също така помагат в борбата със свободните радикали. Дори високото съдържание на захар не го прави вредно, тъй като съдържа и вещества, които подобряват усвояването на глюкозата. Плодът оказва положителен ефект и по отношение нивата на холестерола.

Гроздето и ефекта му върху холестерола

Антиоксидантите, съдържащи се в него, спомагат за намаляване на нивото на оксидативен стрес в организма, който е основната причина за много хронични заболявания на нервната и сърдечно-съдовата система. Тъмните плодове имат по-мощен антиоксидантен ефект, тъй като съдържат естествени антоцианинови пигменти.

Грозде: може ли да се яде при диабет

В допълнение към намаляването на оксидативния стрес, флавоноидният комплекс подпомага нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система по няколко други начина. Първо, тези вещества намаляват риска от тромбоза, като предотвратяват слепването на тромбоцитите. Второ, благодарение на производството на азотен оксид, те разширяват кръвоносните съдове, намалявайки риска от инфаркт и хипертония. В допълнение, този плод съдържа фитостерол (растителен аналог на животинския холестерол), който предотвратява образуването на плаки по стените на кръвоносните съдове и по този начин предпазва тялото от атеросклероза.

Гроздовите плодове не се смятат за витаминозна бомба, но хранителните вещества в състава им все пак имат ценен принос за тялото. Например, медта участва в производството на енергия и заедно с витамин С е отговорна за образуването на колаген. Калият от своя страна е важен за клетъчния метаболизъм. Редица микроелементи (калций, магнезий, фосфор, манган) и витамин К спомагат за укрепването на костите. Сто грама плодове осигуряват 28% от дневната нужда от витамин К, който е необходим на тялото не само за здравето на костите, но и за нормалното съсирване на кръвта. В допълнение, плодовете съдържат малки дози бета-каротин, ликопен, лутеин и др.

Обект на засилен научен интерес е ефектът на ресвератрола върху рака. Експериментите показват, че пиенето на сок от тъмночервени сортове помага за намаляване на туморите на млечната жлеза при плъхове.

Също така, този антиоксидант забавя развитието на агенти, които причиняват колоректален рак. И накрая, ресвератролът, заедно със зеаксантин и лутеин, има положителен ефект върху състоянието на зрителните органи. Това вещество участва в защитата на ретината от ултравиолетова радиация, като по този начин намалява риска от развитие на свързана с възрастта макулна дегенерация, глаукома и катаракта.

Трябва да се отбележи, че голям брой биологично активни елементи (антиоксиданти, витамин Е) са концентрирани в семената и люспите на гроздовите плодове, така че се препоръчва да се ядат цели гроздови зърна, за да се извлече максимална полза. По отношение на твърдението, че плодовете със семена могат да доведат до апендицит, това мит, съобщава изданието The Health Site. Умерената консумация не провокира възпаление на апендикса.

Още: Със или без семки - как е правилно да се яде грозде

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Учени: Това е най-добрият сок за сърцето

7 алкални храни, които предпазват от инфаркт и наднормено тегло

Столична дентална клиника предлага безплатни прегледи за деца

3 симптома на много опасни заболявания, които е лесно да пропуснете

Какъв магнезий да си купя – видове, ползи и за какво помага

Наследява ли се хипертонията?

Този зеленчук сваля холестерола и предпазва костите

Бучката под мишницата е опасен симптом за жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com