Хамбургерите водят освен до напълняване, и до затъпяване

108368
Хамбургерите водят освен до напълняване, и до затъпяване
Снимка: Getty Images / Guliver

Не е тайна, че консумацията на хамбургери и пържени картофи може да се отрази зле на талията, но ново изследване установи, че те са вредни и за мозъка, съобщава в. "Дейли мейл", цитиран от БГНЕС.

Австралийски учени изследвали 602 души и открили, че 14-годишните младежи, които наблягали на западната диета, се проявявали по-зле в когнитивни задачи до 17-годишна възраст. Изследователите установили, че участниците, които наблягали на готовата храна, пържените картофи, червеното месо и колбасите и безалкохолните напитки, имат негативни асоциации, които се отразяват на времето им за реакция, умствените способности, визуалното внимание, научаването и паметта.

В същото време участниците с висока консумация на плодове и зелени листни зеленчуци имали положително когнитивно представяне. Изследователката д-р Анет Ниаради счита, че това може да се дължи на високото съдържание на микроелементи в зелените листни зеленчуци, което е свързано с по-добро когнитивно развитие.

В същото време омега-6 мастните киселини в пържените картофи и червеното месо наред с редица други фактори вероятно водят до понижаване на когнитивните умения. Метаболитните пътища функционират най-добре с балансиран прием 1:1 на омега-3 и омега-6 мастни киселини, но западната диета може да промени това съотношение на 1:20 или 1:25, предупреждават учените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com