Хипертония: Как да я познаем по очите

15909
Хипертония: Как да я познаем по очите
Снимка: iStock

Човешките очи могат да бъдат огледало на здравето и диагностичен инструмент за различни заболявания, включително хипертония, диабет, туберкулоза и др. Как да ги определим?

Високото кръвно налягане, наричано още хипертония, е състояние, при което налягането на кръвта върху стените на артериите е твърде високо. Зачервяването на очите и появата на червени петна в тях често е индикатор за проблема. 

Как очите издават хипертония и други заболявания?

Много е важно това състояние да се контролира, тъй като то натоварва вашите органи и увеличава риска от инфаркт, инсулт и бъбречни заболявания. То протича с има малко или никакви симптоми, докато не нанесе сериозни поражения. Най-добрият начин да разпознаете високото кръвно налягане е да измервате стойностите му редовно. Обърнете внимание и на други характерни симптоми на хипертония, един от които може да се види точно в очите.

Червените петна в очите могат да бъдат признак на високо налягане. Те се причиняват от увреждане на кръвоносните съдове. Червените очи са тревожен предупредителен знак, особено когато останат такива за известно време.

Лекар: Всички ядем този зеленчук, но той води до хипертония

Коментирано заболяване също може да доведе до усложнения на зрението. В случая става въпрос за хипертонична ретинопатия, при която стените на кръвоносните съдове се удебеляват и ограничават притока на кръв. Ретината също може да се подуе и кръвоносните съдове ще започнат да пропускат.

Други симптоми на високо кръвно налягане включват болка в гърдите, задух, кръв в урината, натиск в гърдите, болка във врата или ушите, силно главоболие, кървене от носа и умора. Всички тези признаци обаче се появяват при много други заболявания, така че не се колебайте да се консултирате с лекар.

Удар - рискът от него при хората може да се определи по увреждане на съдовете на окото, установиха индийски изследователи. Според тях вероятността от мозъчна патология се увеличава с 35% при леки увреждания на очните кръвоносни съдове, съобщава изданието The Health Site.

Диабет - хронично високата кръвна захар уврежда кръвоносните съдове в очите. В резултат на това се появяват малки подутини в тях или точковидни кръвоизливи по ретината (диабетна ретинопатия). Ако хипергликемията не се коригира, е възможна загуба на зрението. Тялото, в опит да компенсира липсата на кислород, започва да образува нови кръвоносни съдове, които могат да провокират спукване на кръвоносните съдове в окото.

Ревматизъм, херпес, туберкулоза - в случая е възможно да се появи явлението червени сухи очи.

Възпален черен дроб - жълтеникавият цвят на бялото на очите е ясен знак, че нещо не е наред с тялото, по-специално с чернодробната функция.

Още: Лекар: Дефицитът на този витамин води до хипертония

Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Учени: Това е най-добрият сок за сърцето

7 алкални храни, които предпазват от инфаркт и наднормено тегло

Столична дентална клиника предлага безплатни прегледи за деца

3 симптома на много опасни заболявания, които е лесно да пропуснете

Какъв магнезий да си купя – видове, ползи и за какво помага

Наследява ли се хипертонията?

Този зеленчук сваля холестерола и предпазва костите

Бучката под мишницата е опасен симптом за жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com