Хит диета с калций

3515
Хит диета с калций
Снимка: Thinkstock/Guliver

Без никакво съмнение, най-важният минерал за човешкия организъм - това е калцият! Той изгражда здрава костна система, укрепва здравето, помага за отслабване и дори може да удължи живота на човек.

Освен, че допринасят за "горенето" на мазнини, диетите, в които са включени храни, богати на калций, помагат за нормализиране на кръвното налягане, нивото на кръвната захар, холестерола, а също така и подтискане на апетита.  

Плюсове и минуси на кето диетите

Загрижени за фигурата си системно спазвате режими за отслабване и контрол на теглото? Не поставяте и хапка в устата си, без да сте я из...

Какво ни е необходимо за една перфектна диета? Как да се отървем от излишните килограми? Как можем да си набавим калций и от какво количество се нуждаем?

Сирене Пекорино, Пармезан. Това са твърди сирена и са богато наситени с калций. В едва 30 грама пармезан се намират невероятните 30% от количеството, необходимо на организма за един ден.

Сусам. На второ място по количество на калций се нарежда сусамовото семе. Съдържанието в 30 грама сусам е 160 калории и 28% количество калций, необходими за деня.

Бок чой. Това е зеленчук от зелевото семейство и произхода му е от Китай. Прилича на китайското зеле, но си има своите особености и специфика. Приблизително 16% от необходимото количество се съдържа в една водна чаша бок чой. Също така е беден на калории - едва 20 за чаша.

Тахан. Също много богат на калций. Само 2 супени лъжици сусамов тахан ще ви осигурят 12% от нужните за деня.

Лошите навици, които ни пречат да отслабнем

Много често усилията ни да свалим някой килограм не се увенчават с успех. Макар да ограничаваме храненето си и правим упражнения, не по...

Крема сирене. В 30 грама от него се намират около 10% калций, необходим на организма.

Бадеми. Изключително много помагат за понижаването на холестерола. След като ги накиснете, добавете към салатата. От 22 бадема ще имате 8% от нужния ви калций. 

Спанак. Също е сред основните храни, богати на калций, въпреки, че не може да се сравнява с пармезана и сусама. Но въпреки това е изключително полезен. Помага за намаляване на кръвната захар, кръвното налягане и риска от рак.

Заслужава си да се спомене още за чесън, мащерка, риган, босилек. Обърнете внимание и на тях, и ако все още не фигурират в дневното ви меню, побързайте да ги включите.

Препоръчителната доза калций за деня е около 1200 мг. Препоръчително е да се набавя предимно с храна, но когато има недостиг, могат да се използват и калциеви добавки. Трябва да се вземе предвид и фактът, че техният прием е противопоказен за хора с бъбречни проблеми и рак на простатата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com