Хляб - по колко грама на ден не вреди на здравето

24035
Хляб - по колко грама на ден не вреди на здравето
Снимка: iStock

Хлябът е една от храните, които задължително присъстват на трапезата ни. Много хора го ядат ежедневно. Други го изключат от диетата си по здравословни причини или защото искат да отслабнат. Средно около 21 килограма се консумират годишно на глава от населението - това са три до четири филии на ден според диетолога д-р Игор Строков.

В зависимост от вашия ръст и ниво на активност, експертът препоръчва дневен прием на въглехидрати, еквивалентен на четири до шест филийки хляб. Това количество включва и други зърнени храни като картофи, ориз или тестени изделия.

Лекар: Това е най-полезният хляб за червата

Но въпреки безспорната си популярност, около този продукт, както и около повечето диети с ниско съдържание на въглехидрати има все още много спорове. Някои хора трябва да избягват тестени храни заради хранителна непоносимост, като цьолиакия - при тях глутенът трябва да се избегне напълно от диетата. 

Много хора с непоносимост към глутен изобщо не ядат хлебни изделия. Но някой, който се чувства зле след консумацията им и например страда от газове, не е задължително да има непоносимост към глутен.

"Повечето тестени изделия съдържат пшеница, което може да доведе до болка или метеоризъм, например при хора със синдром на раздразнените черва. Времето, в което тестото тестото втасва преди печене, също играе важна роля за последващия дискомфорт", казва диетологът д-р Игор Строков.

Защо хлябът причинява газове?

По-специално, пшеничното тесто съдържа специални захари, така наречените FODMAP (ферментируеми олиго-, ди- и монозахариди и полиоли). Те се обработват слабо в тънките черва, така че по време на храносмилането се образуват неприятни газове. 

"Видът на зърното играе също играе важна роля. Продуктите от бяло брашно като препечени филийки или кроасани са изключително популярни, но с ниско съдържание на фибри. След консумацията им кръвната захар се покачва рязко, но спада почти толкова бързо и гладът се завръща отново", пояснява диетологът.

Благодарение на това вие не само ще огладнеете по-бързо, но и ще ядете повече. По този начин пълнозърнестите хлебни изделия са по-здравословен избор, тъй като съдържащите се в тях фибри набъбват в стомаха, което ви кара да се наситите по-бързо и ви държи сити по-дълго. 

„Пълнозърнестите храни предотвратяват често срещани заболявания като сърдечно-съдови заболявания и рак“, допълва експертът.

Той споделя, позовавайки се на проучвания, че хората, които консумират 48 грама пълнозърнести храни дневно, имат 20% по-ниска смъртност от хората, които ги консумират в малки количества или изобщо не ги консумират.

Още: Лекар: Хлябът с масло е отрова за тези хора

Важно: Информацията е предоставена за справка. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com