Хората от тази кръвна група са с най-висок риск от инсулт преди 60 години

29641
Хората от тази кръвна група са с най-висок риск от инсулт преди 60 години
Снимка: iStock/Guliver

Проучванията показват, че хората с определена кръвна група са по-склонни да получат инсулт преди 60-годишна възраст в сравнение с хората с други кръвни групи.

Кръвната група с по-висок риск от инсулт преди 60 години 

Кръвните групи описват богатото разнообразие от химикали, присъстващи на повърхността на нашите червени кръвни клетки. Сред най-известните са тези, наречени A и B, които могат да присъстват заедно като AB, отделно като A или B или изобщо да не присъстват, например при нулева кръвна група.

Учени: При хората с тази кръвна група рискът от деменция е най-висок

Дори в тези основни кръвни групи има фини вариации, произтичащи от мутации в определени гени.

Изследователи по геномиката от университета в Мериленд откриват ясна връзка между гена на подгрупата А1 и ранното начало на инсулт.

Изследователите са събрали данни от 48 генетични проучвания, които включват приблизително 17 000 души с инсулт и близо 600 000 контроли без инсулт. Всички участници в проучването са били на възраст между 18 и 59 години. Търсене в целия геном разкрива две места, тясно свързани с по-ранен риск от инсулт. Единият съвпадна с мястото, където се намират гените на кръвната група.

Учени: Хората с тази кръвна група НЕ трябва да пият дори малко алкохол

Втори анализ на определени типове гени на кръвна група установява, че хората, чийто геном кодира варианта на група А, са с 16% по-склонни да получат инсулт преди 60-годишна възраст, отколкото хората с други кръвни групи. Тези с ген от групата O1  от нулева кръвна група са имали 12% по-нисък риск.

Въпреки това, изследователите отбелязват, че допълнителният риск от инсулт при хора с кръвна група А е по-нисък, така че няма нужда от допълнителна бдителност или скрининг в тази група.

„Все още не знаем защо кръвна група А е свързана с по-висок риск от инсулт“, каза старши автор и съдов невролог Стивън Китнър от Университета в Мериленд.

Коя кръвна група е с най-силен имунитет - ето какво откриха учени

„Но вероятно има нещо общо с факторите на кръвосъсирването като тромбоцитите и клетките, които покриват кръвоносните съдове, както и други циркулиращи протеини, които играят роля в образуването на кръвни съсиреци“, допълва експертът.

Въпреки че резултатите от проучването може да звучат тревожно - кръвната група може да промени риска от ранен инсулт.

Ученият пояснява, че малко под 800 000 души в Съединените щати получават инсулт всяка година. Повечето от тези събития - около три от всеки четири - се случват при хора на възраст 65 или повече години, като рискът се удвоява на всяко десетилетие след 55-годишна възраст.

В допълнение, хората, включени в проучването, са живели в Северна Америка, Европа, Япония, Пакистан и Австралия, като хората с неевропейски произход съставляват само 35 процента от участниците. Бъдещи проучвания с по-разнообразни проби могат да помогнат за изясняване на значението на резултатите.

Хората с тази кръвна група имат най-здраво сърце

„Очевидно се нуждаем от повече изследвания, за да изясним механизмите зад повишения риск от инсулт и кръвната група“, казва д-р Китнер.

Друго ключово заключение от проучването идва от сравняването на хора, които са имали инсулт преди 60-годишна възраст, с тези, които са имали инсулт след 60-годишна възраст.

За да направят това, изследователите са използвали набор от данни на около 9300 души над 60 години, които са имали инсулт, и на около 25 000 души над 60 години, които не са имали инсулт.

Хората с тази кръвна група най-често се разболяват от диабет

Те откриват, че повишеният риск от късен инсулт при кръвна група А става незначителен, което предполага, че инсултите, които се появяват в ранна възраст, може да имат различен механизъм от тези, които се появяват по-късно.

Според авторите на проучването инсултите при по-младите хора е по-малко вероятно да бъдат причинени от натрупване на мастни отлагания в артериите (процес, наречен атеросклероза) и по-вероятно да бъдат причинени от фактори, свързани с кръвни съсиреци .

Проучването установи също, че хората с кръвна група B са с около 11 процента по-склонни да получат инсулт в сравнение с контролната група без инсулт, независимо от тяхната възраст.

Учени: Хората с тази кръвна група са като магнит за комарите

Генетичната последователност за кръвни групи А и В също се свързва с малко по-висок риск от образуване на кръвни съсиреци във вените, наречени венозна тромбоза.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com