Храни и напитки, които ускоряват стареенето

5889
Храни и напитки, които ускоряват стареенето
Снимка: iStock/Guliver

Процесът на стареене не може да се стопира, но може да се отложи във времето. За да удължите младостта си трябва да се откажете от консумацията на някои  храни и напитки. Колкото по-рано го направите, толкова по-добре.

Ето какво трябва да премахнете от ежедневното си меню:

Захар

На първо място тя е сред продуктите, които ускоряват стареенето на кожата. Всъщност в процеса на храносмилането захарните молекули се комбинират с мазнини и протеини, в резултат на което се получава гликиране и се образува веществото фруктозамин. То се отлага в клетките на тялото и започва да разрушава колагеновите и еластановите влакна. В резултат на това кожата започва да губи своята еластичност, става по-суха и по-тънка и се появяват бръчки.

Ако изпитвате глад за сладко, по-добре заменете захарта с естествена стевия и мед.

Алкохол

Всички алкохолни напитки също имат отрицателен ефект върху стареенето на тялото и кожата, тъй като причиняват дехидратация. Това прави бръчките по-видими.

5 храни, които ядем неправилно

Важно е не само подбираме здравословни храни, но и да ги консумираме по начин, гарантиращ запазване на полезните им свойства. Ето кои с...

Също така алкохолните напитки оказват негативно влияние върху черния дроб, състоянието на който пряко влияе върху състоянието на кожата. Когато черният дроб се затруднява с обработката и отстраняването на токсините от тялото, почти веднага се появяват тъмни кръгове под очите, акне и старчески петна. Освен това, алкохолът елиминира витамините А и В и калция от тялото ни, което също ускорява процесите на стареене.

Кофеин

Друга напитка, която ускорява стареенето и води до появата на бръчки и цепнатини по кожата, е кафето. Известно е, че кофеинът е диуретик и източва течността от тялото, като го дехидратира. Естествено, кожата страда най-вече от това. Не напразно се препоръчва да изпивате чаша чиста вода с всяка чаша кафе, което пиете.

Трансмазнини

Тези храни съсипват черния дроб

Определиха кои са най-популярните храни, които имат разрушителен ефект върху черния дроб. Злоупотребата с тях може да доведе до там, ч...

Трансгенната мазнина, която се образува по време на пържене, освен с многобройни рискове за здравето, се свързва и с разграждането на колагена. В резултат на това кожата става по-малко еластична, по нея могат да се появят дразнене и възпаление, както и повишена уязвимост към ултравиолетова светлина. Бързата храна съдържа най-много транс-мазнини, затова се препоръчва да избягвате такива храни в диетата си.

Консерванти

Съществуването на съвременната хранителна индустрия би било немислимо без консерванти. Те се добавят към почти всички хранителни продукти, за да се увеличи техния срок на годност. Но консервантите ускоряват клетъчното стареене.

Изобилието от фосфати, канцерогенни съставки и подобрители, причинява възпаление в тялото и ускорява процеса на стареене. Ето защо е препоръчително да се консумират предимно сурови зеленчуци, подправки и плодове, както и други храни, които не съдържат консерванти. 

Ако не можете напълно да се откажете от месните деликатеси, опитайте се поне да изключите пакетираните месни продукти (шунка, наденица), които обикновено са претоварени с консерванти. Също така четете внимателно етикетите, като давате приоритет на храни с по-ниско съдържание на консерванти. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com