Хранителните добавки, които отново поставиха въпроса какво консумираме

53312
Хранителните добавки, които отново поставиха въпроса какво консумираме
Снимка: Thinkstock

Хранителните добавки винаги са били интересна тема в България. Те стават доста популярни покрай фитнеса и спорта като цяло, но далеч не служат само за подобряване на спортни постижения. На българския пазар вече има голямо разнообразие от добавки, които са разработени с цел повишаване на здравния тонус и подобрение на имунната система.

Дали хранителните добавки са безопасни за здравето ни? Този въпрос със сигурност е особено важен предвид и анализ на китайската компания TIENS от миналата година, според който над 70 000 българи си купуват хранителни добавки – най-вече такива, които подпомагат укрепването на костите и ставите , засилване на мозъчната дейност, борбата с килограмите и излишните мазнини, работата на имунната система, активността на половата система.

Точно на тема хранителни добавки Actualno.com попадна на интересен сигнал, изнесен в личния профил във Facebook и личния блог на г-н Иван Давидов. Г-н Давидов, който се представя като софтуерен инженер с над 10 години опит, е публикувал материал, касаещ продуктите на компанията Haya Labs LLC. В официалния сайт на въпросната компания пише, че тя разработва висококачествени хранителни добавки и че е базирана в САЩ, като вече е отворила офис в Лондон, Великобритания, за дистрибуция на продуктите ѝ в Европа. Според съобщението на официалния сайт на Haya Labs LLC адресът на главния офис на компанията е 1120 20th Street NW, South Tower Suite S-300, Washington, D.C. 20036, USA.

Това не е вярно, казва Иван Давидов, който предоставя доказателство – снимка на извършено търсене за подробности за Haya Labs LLC в DC.Gov – официалният уеб портал на щата Вашингтон, окръг Колумбия, който обединява над 100 уебсайта на различни правителствени агенции, базирани в щата Вашингтон. При търсене на информация за Haya Labs LLC в базата данни за бизнес лицензи на DC.Gov не се появяват никакви резултати.

Всъщност, според г-н Давидов, когато той е попаднал за пръв път на компанията Haya Labs LLC, на официалния ѝ сайт е било посочено, че тя е регистрирана във Флорида. Негова проверка на сайта на клона на държавния департамент във Флорида, отговарящ за бизнес юридическите лица, не показва да има регистрация на фирма Haya Labs LLC в Слънчевия щат.

Кой стои зад Haya Labs?

Според г-н Давидов собственик на бранда Haya Labs всъщност е българската фирма „Сила БГ“ ООД. Като доказателство той прилага т.нар. принтскрийн, изобразяващ резултатите от търсене в най-популярния инструмент за данни относно всички интернет сайтове – Whois. В приложения от г-н Давидов документ личи, че фирмата, регистрирала hayalabs.co.uk т.е. сайтът на звеното на Haya Labs LLC за Великобритания, е SILA BG LTD.

Проверка на Actualno.com чрез Whois не доказа твърдението на г-н Давидов. Факт е обаче, че при нашата проверка пишеше, че последното обновяване на данните е станало на 11.03.2016 година, докато при приложените от Иван Давидов снимки обновяването е било към 14.11.2014, когато като регистриращо лице е посочено SILA BG LTD и 21.12.2015 година, когато вече регистриращо лице е VBAND LLC. VBAND LLC все още се води регистриращо лице.

Най-впечатляващото доказателство, представено от г-н Давидов, е принтскрийн към резултатите от търсачката TMDB. Това е сайт, които обединява бази данни с информация за регистрирани на територията на ЕС търговски марки, както и за такива на територията на Швейцария и САЩ. Принтскрийнът, приложен от г-н Давидов, показва, че SILA BG OOD е собственик на търговската марка Haya Labs. Което повдига въпроса - има ли някаква измама?

Какво казва Българската агенция по храните (БАБХ)

Actualno.com изпрати официално въпроси до Българската агенция по храните относно случая. От БАБХ ни отговориха, че Haya Labs LLC има договор за внос на 177 хранителни добавки с марката "Haya Labs" за България. Договорът е сключен с фирма "Нутракорп" ЕООД, която е собственост на "СИЛА БГ" ООД.

Оказа се и, че БАБХ е правила проверка на "Нутракорп" ЕООД по граждански сигнал и не са открити нарушения. При проверката са представени договор между Haya Labs LLC и фирма „Нутракорп” ЕООД и анекс към договора за оторизирани доставчици на продуктите с търговска марка Arizona Nutritional Supplements и Threshold Enterprises, както и фактури за покупко-продажба от гореописаните доставчици, транспортни документи и митнически декларациии. За всички хранителни добавки с марката "Haya Labs" са представени уведомления за пускане на пазара, както и етикети на български език. За всеки един продукт са представени анализни сертификати от Arizona Nutritional Supplements.

БАБХ напомня и, че съгласно чл. 44, ал 1 от Закона за храните "който произвежда, търгува или внася в страната храни, които не отговарят на изискванията на този закон или на подзаконовите актове по прилагането му, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с глоба от 1000 до 2000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - с глоба от 2000 до 4000 лв." Ако става въпрос за юридическо лице, санкцията при първо нарушение е от 2000 до 4000 лева, а при повторно - от 4000 до 6000 лева.

На изрично питане на Actualno.com дали БАБХ се съмнява, че "СИЛА БГ" ООД може да е не просто дистрибутор, а производител на продуктите "Haya Labs" и това коренно да променя характеристиките на "Haya Labs" от гледна точка качество, от Агенцията ни отговориха, че не разполагат с такива данни и че правосъдните органи трябва да проверят дали може да се говори за някаква фалшификация. От БАБХ ни обясниха и, че няма достатъчно съмнения след приключилата проверка, за да се поръчат изследвания на продуктите на "Haya Labs". Такива изследвания се правят в чужди лаборатории.

60% от лекарствата в интернет са фалшифицирани

Много фирми правят сайтове като онлайн аптеки, чрез тях продават незаконно лекарства и заблуждават пациентите, заяви пред "Труд" изпълн...

Реакция и интересни факти

Във своя Facebook профил Иван Давидов твърди, че от „СИЛА БГ ООД“ са поискали да свали статията си относно Haya Labs и предполагаемата връзка на бранда с българската компания. Искането е направено чрез Нотариална покана, изпратена от адвокати. „Подобно целенасочено отношение срещу дружествата Haya Labs и „Сила БГ“ ООД има негативен ефект върху репутацията им, както и поставя под заплаха търговската им дейност“, пише в поканата, отправена към Иван Давидов.

В профила си във Facebook г-н Давидов твърди, че първоначалната му статия със заключения за връзка между „СИЛА БГ“ ООД и Haya Labs е била свалена от Google. Действията на търсачката са станали факт заради жалба от неизвестен ищец, касаеща авторски права. Статията обаче е възстановена, тъй като в срок от 14 дни не е била подадена жалба от неизвестния жалбоподател пред нито един американски окръжен съд.

Actualno.com изпрати въпроси и до "СИЛА БГ" ООД относно случая. До момента на публикуване на този материал отговор все още няма. Ръководството на "СИЛА БГ" ООД обаче публикува официално изявление относно бранда "Haya Labs" - можете да го видите ТУК! В изявлението са представени резултатите от изследване на два продукта от бранда "Haya Labs" - Haya Labs L-Carnitine и Haya Labs Acetyl L-Carnitine, както и заключението, че качеството им е на необходимото ниво.

Интересен отговор на изследването дава неизвестен блогър, който е публикувал материл по темата ТУК и който казва, че професионално се е занимавал с лабораторен, качествен контрол в компания за производство на хранителни добавки! Той твърди, че има отклонения в количеството на активната субстанция на Haya Labs L-Carnitine и Haya Labs Acetyl L-Carnitine спрямо посоченото в етикета им, когато се направи съпоставка с предоставеното публично от "СИЛА БГ" ООД изследване. Същият автор обаче намира и положителен аспект в случая - изследването на двата продукта показва, че те нямат микробиологично замърсяване или то е в рамките на нормата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com