Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Италиански учен: Това е тайната на дълголетието

30 май 2024, 13:22 часа

Италианският учен Валтер Лонго разкри тайната на дълголетието и тя не е свързана само с консумацията на точно определени храни, а с определен модел на хранене. За първи път той запова широко да изследва тази тема през 1989 г. Към настоящия момент той работи като директор на Лабораторията за дълголетие и рак в Института по молекулярна онкология IFOM в Милано (Италия), пише Make it .

Тайната на дълголетието 

Лонго, който се надява да живее до 120 години, знае, че е важно да се обмисли "какво хората могат да променят и какво не могат да променят", включително самият той. И той назовава едно нещо, което не планира да промени.

След десетилетия изследвания Лонго стига до извода, че "диетата е най-важният" фактор за дълголетие. Въпреки че яде храни, съответстващи на средиземноморската диета, която според проучвания може да намали вероятността от развитие на сърдечни заболявания и диабет тип 2, Лонго казва, че също така е важно да се храните в определено време всеки ден.

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

"Препоръчвам 12 часа гладуване всеки ден. Да речем, че ядете между 8 и 20 часа, 7 и 19 часа", казва експертът.

Този модел на хранене се нарича диета, имитираща гладуване, каза той. Освен това старата поговорка „закусвай като крал, обядвай като принц, вечеряй като бедняк“ също е подкрепена от науката, тъй като насърчава по-добро здраве и е тясно свързана с диетите на хората с най-дълъг живот в света. Но приемането на по-малки количества храна по-рано не е нещо, което Лонго прави и не е идеално за неговия график. 

„Ям доста обилна вечеря, доста късно през нощта и вероятно не е идеално, но прави живота ми много по-лесен, ако не обядвам. Не обядвам от понеделник до петък, а след това има обилна вечеря", казва Лонго.

Като цяло той вярва, че отрицателните ефекти от яденето на по-обилна вечеря по-късно през деня са относително незначителни.

Смята се, че жителите на Италия, Гърция и други страни близо до Средиземно море имат висока продължителност на живота и страдат по-малко от психологически заболявания и сърдечни заболявания. И учените свързват това с начина им на живот и хранене, а именно средиземноморската диета.

Средиземноморската система на хранене подобрява работата на червата и има благоприятен ефект върху микрофлората. Последователите на средиземноморската диета са с по-високо количество на „добрите“ бактерии в тялото и здравословните мастни киселини, а също така те имат по-нисък риска от възпаление в червата, сърдечно-съдови заболявания, диабет.

Този режим на хранене включва - млечни продукти, за предпочитане не с твърде високо съдържание на мазнини, като сирене, неподсладено гръцко кисело мляко и мляко; ядки, маслини, семена, чесън, лук като добавка към основни ястия и различни подправки и билки.

И последната стъпка са основните храни, които трябва да включвате във всяко хранене, ако искате да следвате средиземноморската диета и да извлечете максимална полза от нея - екстра върджин зехтин, авокадо, маслини, зеленчуци, плодове, ядки, билки, паста, ориз и други пълнозърнести храни, бобови растения, вода, чай, билкови отвари.

5 навика за дълголетие, които трябва да придобиете след 45

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес