Изненадващата връзка между консумацията на сол и риска от диабет

3703
Изненадващата връзка между консумацията на сол и риска от диабет
Снимка: iStock

В сферата на здравословните проблеми диабетът отдавна се свързва с прекомерния прием на захар. Скорошни изследвания обаче разкриха изненадваща връзка между друг често използван кухненски продукт и риска от развитие на диабет - солта. Въпреки че връзката може да не е толкова интуитивна, колкото тази между захарта и диабета, доказателствата сочат, че консумацията на сол играе забележителна роля в развитието и изострянето на това хронично заболяване.

Човешкото тяло се нуждае от деликатен баланс на натрий, за да поддържа правилния баланс на течностите, нервната функция и мускулните контракции. Солта, съставена от натриеви и хлоридни йони, е основен компонент на нашата диета. Прекомерният прием на сол обаче може да доведе до хипертония, която е добре установен рисков фактор за диабет.

Високото кръвно налягане, предизвикано от повишените нива на натрий, може да наруши целостта на кръвоносните съдове, да влоши инсулиновата чувствителност и метаболизма на глюкозата.

6 неочевидни симптома на диабет - обърнете внимание на кожата и настроението си

Освен това проучванията показват, че солта може да окаже пряко влияние върху инсулиновата резистентност, която е основен предшественик на диабета. Инсулинът, хормон, произвеждан от панкреаса, е отговорен за регулирането на нивата на кръвната захар. Когато организмът стане резистентен към инсулина, клетките реагират по-слабо на неговите сигнали, което води до натрупване на глюкоза в кръвта. Проучванията показват, че високият прием на сол може да наруши този деликатен баланс, допринасяйки за инсулиновата резистентност и създавайки благоприятна среда за развитието на диабет.

Инсулиновата резистентност, предизвикана от солта, може да се дължи на въздействието ѝ върху възпалителните процеси в организма. Прекомерната консумация на сол е свързана с хронично нискостепенно възпаление - състояние, което може да попречи на пътищата на инсулиновите сигнали. Възпалителните реакции, предизвикани от солта, могат да компрометират способността на клетките да реагират на инсулина, което допълнително увеличава риска от диабет.

Диета при диабет: Какво е позволено да се яде и какъв е най-големият риск?

Важно е да се отбележи, че макар връзката между солта и диабета да става все по-ясна, умереността остава ключов принцип в препоръките за хранене. Солта е необходим компонент на балансираното хранене, но предизвикателството се състои в поддържането на подходящо ниво на консумация. Възприемането на диета, богата на пълноценни, непреработени храни, и свеждането до минимум на приема на силно преработени и солени продукти може значително да допринесе за намаляване на риска от диабет, свързан с консумацията на сол.

Разказът за риска от диабет се развива отвъд единствения фокус върху захарта. Солта, повсеместна съставка в ежедневното ни хранене, се очертава като потенциален фактор за развитието на диабет. Признаването на сложната връзка между приема на сол, хипертонията и инсулиновата резистентност подчертава значението на добре балансираната диета за намаляване на рисковите фактори, свързани с това широко разпространено и хронично здравословно състояние.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com