Изпотявате се през нощта - ето каква може да е причината за това

13053
Изпотявате се през нощта - ето каква може да е причината за това
Снимка: iStock

Причините за нощното изпотяване могат да бъдат както естествени промени в тялото, свързани с възрастта, така и сериозни заболявания. Не е необичайно човек да започне да се поти обилно по време на сън поради факта, че спалнята му е много гореща или спи под твърде топла завивка. За да разграничат изпотяването през нощта, свързано с прегряване на тялото от някакви процеси в човешкото тяло, във втория случай използва термина горещи вълни.

Невъзможно е самостоятелно да се различи обикновеното изпотяване от горещи вълни; дори опитни лекари често трябва да извършват серия от диагностични процедури, за да открият причината, поради която пациентът се изпотява силно посред нощ, пише изданието Healthline.

Причини за изпотяване през нощта

Ето най-известните и често срещани причини за нощно изпотяване:

1. Менопауза - самата концепция за "горещи вълни" често се свързва с менопаузата, въпреки че този симптом се проявява не само при жените по време на следващите хормонални промени в тялото. Горещите вълни през нощта, а понякога и във всяко друго време на деня, са често срещано оплакване на жени, които преминават през менопауза.

Изпотяват се дланите на ръцете ви - лекар разкри какво означава това

2. Андропауза - намалените нива на тестостерон при по-възрастните мъже също могат да доведат до нощно изпотяване. Счита се, че това се улеснява и от стреса, който се появява при много хора, когато се появят очевидните признаци на стареене на тялото.

3. Идиопатичната хиперхидроза - това е състояние, при което човек се изпотява често, включително през нощта, но причините за това не могат да бъдат установени. Една от най-вероятните причини за това разстройство е емоционалният стрес.

4. Инфекции - сред инфекциозните заболявания туберкулозата е най-честата причина за нощно изпотяване. Много по-рядко бактериални инфекции като ендокардит (възпаление на ендокарда, вътрешната обвивка на стената на сърцето), остеомиелит (възпаление на костната тъкан) и някои видове абсцеси могат да доведат до появата на този симптом.

Учени: Причината за безсънието на възрастните хора са тези заболявания

5. Рак - някои видове рак могат да причинят силно изпотяване през нощта. Най-често появата на този симптом е свързана с лимфома. Пациентите с рак могат да изпитат други симптоми заедно с изпотяване, като необяснима загуба на тегло и треска.

6. Лекарства - приемът на определени лекарства може да доведе до нощно изпотяване. Особено често се причинява от антидепресанти; като цяло нощното изпотяване е в списъка на страничните ефекти на почти всички лекарства от този клас. Понякога този страничен ефект се причинява и от лекарства като аспирин, парацетамол, ниацин, тамоксифен, хидралазин, силденафил (виагра), преднизон и други кортикостероиди.

7. Хипогликемия - ниската кръвна захар също може да доведе до нощно изпотяване. Понякога този признак се появява и при хора, приемащи лекарства за понижаване нивата на кръвната захар.

Лекар: Тези храни са причината за безсънието на възрастните хора

8. Хормонални нарушения - нощното изпотяване може да е признак на хормонални нарушения като феохромоцитом, карциноиден синдром и хипертиреоидизъм.

9. Неврологични разстройства - в сравнително редки случаи нарушения като автономна дисрефлексия, посттравматична сирингомиелия, инсулт и автономна невропатия могат да доведат до прекомерно нощно изпотяване.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика и самолечение!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com