X
 
 

Изследване: Ако си веган, махмурлукът те мъчи повече

2318 1
Изследване: Ако си веган, махмурлукът те мъчи повече
Снимка: Pixabay
Следването на веган начин на живот може да има различни ползи, но ново проучване откри един възможен недостатък - по-лош махмурлук, пише британският вестник The Independent, цитиран от БГНЕС.

Според учени от Университета в Утрехт, Холандия, които анализирали как диетичният прием на хранителни вещества влияе върху тежестта на махмурлука, вегетарианците и веганите могат да изпитат по-тежки махмурлуци, отколкото ядящите месо поради две хранителни вещества.

1 ноември - Световен ден на веганството

Автор на думата „веган“ е британецът Доналд Уотсън, който я образува от английската дума vegetarian, използвайки началото и...

Изследователите стигнаха до заключението след наблюдение на 13 пиещи за симптоми на махмурлук като главоболие, гадене, виене на свят, повръщане, сърцебиене и жажда, и откриха, че тези, които имат диета, в която липсва никотиновата киселина, известна иначе като витамин В3, и цинк, страдат от по-тежки махмурлуци. Приемът на цинк също е бил "значително и отрицателно свързан" с тежестта на повръщане, според изследователите.

Витамин В3 се намира в месото, домашните птици и рибата, както и в авокадото, гъбите, фъстъците и пълнозърнестите храни, докато цинкът се среща най-често в месо, миди, яйца, бобови и млечни продукти.

Въпреки че веганската диета е в състояние да осигури всички необходими хранителни вещества, някои проучвания са установили, че веганите са по-склонни да имат дефицит на никотинова киселина и цинк, отколкото тези, които ядат месо.

Докато откритията, публикувани в Journal of Clinical Medicine, показват връзка между по-високия хранителен прием на никотинова киселина и цинк и по-малко тежките махмурлуци, изследователите признават, че са необходими допълнителни изследвания по редица причини.

Проучване: Веганите и вегетарианците е по-вероятно да бъдат покосени от инсулт

Консумацията на изцяло безмесни храни намалява риска от сърдечни заболявания, но повишава риска от инсулт, сочи голямо проучване на уче...

Actualno.com

Етикети: