Изтощена нервна система – симптоми и как да се справим?

26945
Изтощена нервна система – симптоми и как да се справим?
Снимка: iStock/Guliver

Изтощената нервна система може да се дължи на психическо претоварване, твърде напрегната работа или липса на почивка, неприятни събития в личния и професионалния живот, стрес, продължил твърде дълго и превърнал се в дистрес, депресия, заболяване. При изтощената нервна система се наблюдава сериозно влошено качество на живот, както и намалена способност за възстановяване на силите, понижена работоспособност, усещане за изчерпване, депресия и тъга. Оказването на своевременна помощ при проява на първите за изтощена нервна система симптоми, е от съществено значение за съхраняване на психическото и физическото здраве. Това прави познаването на тези симптоми и ранното им различаване от ключово значение.

Кои са най-често срещаните при изтощена нервна система симптоми?

  • Хроничната умора или бързото изморяване при извършване на елементарни задачи и такива без особено натоварване са сред най-честите на изтощена нервна система симптоми. За тях не помагат нито дрямката, нито почивката, нито промяна на средата, дейността и обстановката.
  • Безсъние, съчетано със сънливост. При изтощение на нервната система се наблюдава този интересен феномен, при който са на лице едновременно невъзможност да се заспи лесно, ниско качество на съня, непрекъснати пробуждания и непрестанна сънливост. Състоянието е неприятно, тъй като лошият сън води до още по-влошено състояние на нервната система и до засилване на останалите при изтощена нервна система симптоми. Много чест симптом на изтощената нервна система са нощните кошмари, които будят страдащия, нарушават съня му и утежняват състоянието.
  • Апатия, липса на интерес към каквото и да било в живота, депресия. Изтощението на нервната система изтрива усмивката от лицето и прогонва щастието. Депресията може да бъде съчетана с чисто физически симптоми като главоболие, световъртеж, мравучкане по крайниците, които засилват безпокойството и неприятното усещане.
  • Страдащите от изтощена нервна система могат да имат отрицателни мисли, стигащи до крайности, което създава опасност както за техния живот, така и за околните. При подобни хора опасността от самоубийство, гняв, избухливост, саморазправа и т.н. рязко нараства. Безпокойството и нервността съпътстват деня им.
  • Сред най-често срещаните при изтощена нервна система симптоми са и нетипичните, които на пръв прочит трудно бихме свързали с нервната система, болки в тялото. Най-често те се проявяват в мускулите, ставите, главата.
  • Не са редки случаите, при които тоталното изчерпване на нервната система води до проблеми в сексуалния живот и трудности при забременяване. Сексуалната дисфункция или липсата на либидо са симптоми и на изтощената нервна система.
  • По-притеснителни са случаите, когато към най-често срещаните на изтощена нервна система симптоми се прибавят халюцинации, шум или звук в ушите, ходене на сън, трудности при ориентиране в пространството, забравяне. Те показват, че процесът е напреднал и изтощената нервна система се нуждае от спешна намеса и помощ за възстановяването ѝ.
  • Като следствие от изтощената нервна система може да се наблюдава силно понижен имунитет. Потиснатата имунна система не съумява да се справи с вируси, бактерии, гъбички и оксидативен стрес и това води до често разболяване и повишен риск от тежко протичане на инфекции.

Как да се справите при изтощена нервна система?

Потърсете помощ за целта. Освен съветите на специалистите може да се опитате да прекарвате повече време сред природата, да се храните здравословно, да се отдадете на приятни дейности, пътуване, почивка, спорт, да се срещате с приятни и позитивни хора и като цяло да преустановите да се притеснявате за дреболии.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com