Яде ви се солено - лекар разкри какво означава това

6102
Яде ви се солено - лекар разкри какво означава това
Снимка: iStock

Постоянното желание за солени храни често се дължи на липсата на натриев хлорид в кръвта. Руският лекар Станислав Йонов говори подробно за това.

„Постоянното желание за ядене на солени храни може да показва нарушение на водно-електролитния метаболизъм или липса на натриев хлорид в кръвта, което може да доведе до увреждане на централната нервна система“, сподели той.

Яде ли ви се сладко и солено - ето какво означава това

Лекарят припомни, че без сол е невъзможно нормалното функциониране на централната нервна система, на която тя помага да изпраща и получава нервни сигнали. Ако нивото на натриев хлорид в кръвта стане твърде ниско, може да настъпи увреждане на централната нервна система, заедно с нарушения в рефлексната дейност. Качествената сол е източник на електролити, които предотвратяват мускулни крампи. Без достатъчно електролити, човек може да изпита аритмия, гадене и конвулсии.

„Липсата на натриев хлорид също може да причини апатия, летаргия и постоянна сънливост“, предупреди проф. Станислав Йонов.

Друго разстройство, скрито зад жаждата за солени храни, е дехидратацията. Обикновено възниква поради прекомерна загуба на вода, която може да бъде провокирана от различни причини, включително захарен диабет и заболявания, придружени от прекомерно изпотяване. Така че внезапното желание за солени храни може да се търси както в дисбаланс на минерални вещества, така и в ендокринни патологии и бъбречни заболявания.

Лекарят подчертава, че много хора консумират твърде много сол, тъй като развиват пристрастяване към соления вкус на храната. Излишъкът от тази подправка е свързан с развитието на редица опасни патологии.

На първо място това е високото кръвно налягане и свързаните с него инфаркти и инсулти.

При консумацията на големи количества натрий, тялото започва да задържа вода, за да изхвърли излишната сол от тялото. Този процес води до подуване, което може да бъде видимо на лицето и ръцете. Освен това задържането на вода може да доведе до високо кръвно налягане и сърдечни проблеми.

Яденето на твърде много сол също има отрицателно въздействие върху бъбреците. Те са отговорни за отстраняването на отпадъците и излишната течност от тялото. Когато консумираме твърде много сол, бъбреците ни започват да работят неефективно, което може да доведе до образуване на камъни в тях и развитие на хронично бъбречно заболяване.

Освен това, прекомерният прием на сол може да има вредни ефекти върху нашата кожа. Солта може да изсуши кожата и да причини дразнене. Това е особено забележимо, ако солените храни се консумират редовно и в големи количества. Затова трябва да ограничите приема на сол и да обърнете внимание на състава на храната, за да избегнете неприятни последици за тялото.

Този симптом с ръцете издава, че прекалявате със солта

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com