Яйца: сутрин или вечер е най-добре да се ядат

26866
Яйца: сутрин или вечер е най-добре да се ядат
Снимка: Istock

Кокошите яйца са една от най-популярните храни за закуска. Яйчните белтъци активират производството на хормон на растежа, който помага да отслабнете и повечето препоръки са за консумацията им вечер.

Кога е най-доброто време за ядене на яйца?

Най-доброто време за консумацията им е сутрин. Науката говори в полза на този вариант. Учени от САЩ направиха проучване, което доказва това, съобщава изданието The Health Site. Те са разделили хората с наднормено тегло на две групи. Общото съдържание на калории в закуската е било еднакво за всички, но в първата група закуската е била с брашно, а във втората - с ястия на базата на яйчен белтък и жълтък. Пациентите са били претеглени след осем седмици от експеримента. Във втората група загубата на тегло е по-бърза. Причината изобщо не е в изгарянето на килограми, според учените. Те са убедени, че яйчните закуски помагат да се запази ситостта през целия ден и да се избегне преяждането през нощта.

Лекар: Това са най-полезните яйца за възрастните хора

Няма доказателства в научните диетични препоръки , че трябва да ядете яйчни продукти или друга специална храна преди лягане, за да изгаряте мазнини. За да отслабнете, трябва да се придържате към здравословна, разнообразна диета от зеленчуци, зърнени храни, плодове, постно месо, птици, риба, извара, сирене, ядки и семена. И още – намалете консумацията на преработени храни и бързо хранене и изразходвайте повече калории, отколкото приемате чрез физическа активност.

За да получи енергия от складираните мазнини, тялото ги разгражда до глицерол и мастни киселини. „Изгарянето“ се контролира не от един хормон, а от няколко едновременно : същия хормон на растежа - соматотропин, заедно с адреналин, норепинефрин, кортизол и хормони на щитовидната жлеза. Освен това хормони като инсулин, грелин и други влияят на теглото.

Невъзможно е да ги контролирате чрез консумацията на определени храни и да насочите действието им само към желаните зони – бедра, седалище, корем, за да отслабнете.

Нормалното функциониране на всички системи на тялото може да се поддържа – например, като се стараете да водите здравословен начин на живот. Разнообразието от храни, движението и добрият сън спомагат за нормалното функциониране на всички системи.

Яйчните продукти могат да причинят рефлукс, състояние, при което киселините от стомаха навлизат в хранопровода. Резултатът е киселини, горчивина в устата, гадене и понякога подуване на корема. Вероятността от рефлукс се увеличава, ако легнете след хранене. В допълнение, дискомфортът може да се засили. Ето защо този вариант за консумацията на коментираната храна не е добра идея, допълва още изданието.

Още: Учени разкриха по колко яйца на ден предпазват от диабет

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com