Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

5143
Яжте храната в този ред и няма да напълнеете
Снимка: stokpic / Pixabay

Що се отнася до храненето, има много съвети и митове. Някои е по-добре да не се прилагат, докато други могат да бъдат полезни за здравето ни. Например редът, в който се яде храната. Това съдейства за стабилизиране на кръвната захар и по този начин може да се предотврати глада за храна.

Това е така нареченото „последователност на хранителните вещества“, т.е. подреждане на различни видове храни в определен ред. Това е хранителен подход за оптимизиране на приема на хранителни вещества за подобряване на храносмилането и усвояването на хранителни вещества. С целенасочена последователност от храни определени хранителни вещества трябва да се усвояват по-ефективно, което би трябвало да доведе до по-добро здраве. Но какво точно е секвенирането на хранителни вещества?

Правилната комбинация на яденето на храна

Комбинацията и последователността на храненията има значително влияние върху метаболитните процеси в тялото: предишни изследвания по тази тема вече са заключили, че те действително могат да имат положителен ефект върху нивата на кръвната захар. Експертите препоръчват първо да ядем зеленчуци и протеини, т.е. храни с нисък гликемичен индекс, за да избегнем скокове на кръвната захар, пише изданието The Health Site. 

Резултатите от няколко съществуващи проучвания са последователни: преглед от 2023 г. на единадесет проучвания установи, че хората, които ядат богати на въглехидрати храни изключително в края на храненето, имат по-ниски нива на кръвната захар. В проучване от 2019 г.е установено, че яденето на пиле на скара и салата преди ядене на хляб намалява нивата на кръвната захар след хранене с 46 процента в сравнение с яденето на хляб преди хранене. Възможно обяснение е, че мазнините, фибрите и протеините забавят изпразването на стомаха, като по този начин забавят усвояването на захарта от въглехидратите. Точната причина за този ефект обаче все още не е напълно изяснена. 

Не само за хората с диабет, но и за здрави хора, редът на консумация на храни също може да бъде полезен, тъй като въглехидратите в края на храненето могат да ви помогнат да се чувствате сити за по-дълго време. Последвалите резултати от изследванията показват също, че „последователността на хранителните вещества“ стимулира производството на хормона на ситостта GLP-1, което от своя страна води до значително намалено чувство на глад. Но дали тази връзка сама по себе си има значение поради последователността, тук също не е достатъчно доказано.

 Затова специалистите все пак съветват първо да наблегнете на качествената храна и просто да опитате реда, в който ще консумирате храната за определен период от време и да проверите как ви действа, съобщава още изданието. 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com