Как да носим маска, така че очилата ни да не се запотяват

49899
Как да носим маска, така че очилата ни да не се запотяват
Снимка: БГНЕС

От полунощ на 12 април 2020 година маските за лице станаха задължителен елемент от облеклото ни за излизане навън. Тревогите откъде да си набавим този "аксесоар" вече отминаха - маски от плат за многократна употреба се предлагат на поносими цени, а и в интернет е пълно със съвети как сами да си ушием. Но всеки човек, носил поне веднъж в живота си очила с диоптър, сега е изправен пред ново предизвикателство: как да носи маска без да му се изпотят очилата?

За незапознатите топлият въздух, който издишваме, кондензира върху стъклата на очилата, те се замъгляват и в резултат носещите ги не виждат абсолютно нищо. Решение, разбира се, е замяната на очилата с лещи, но за много хора това не е работещ вариант.

СЗО: Маската не трябва да се носи повече от 2 часа и да е мокра

Медицинска маска не е ефективно предпазно средство срещу коронавируса, ако се пренебрегват другите мерки за борба с пандемията. Това за...

От Huffpost предлагат няколко прости начина като ефективността на всеки един от тях зависи от много фактори, сред които формата на маската, температурата на въздуха и т.н.

Има специални разтвори, които предпазват очилата от запотяване, но и един съвсем прост вариант - вода и сапун. Този метод всъщност е препоръчан от Кралската колегия на хирурзите в Англия като изход за хирурзите, които носят очила. Състои се в изплакването на очилата със сапунена вода и лекото им подсушаване (без изплакване) с мека кърпа. След това очилата се поставят върху маската и не се изпотяват в продължение на няколко часа. Ако се налага по-дълго стоене с маска, процедурата може да бъде повторена.

Друг начин да се избавим от досадното замъгляване е препоръчан от градската полиция в Токио. В Азия маските са редовна гледка още преди появата на COVID 19 и проблемът с носенето на очила не е новост. За да се избегне запотяването, горният край на маската се прегъва един път навътре и така се ограничава количеството на издишания топъл въздух нагоре. Този метод е удобен при хартиените маски и може да се ползва, само ако лентата е достатъчно широка и дори след прегъването покрива добре устата и носа. След прегъването очилата също се поставят върху маската.

Ако маската не е достатъчно широка, може да се приложи и още един метод, предложен от японските власти - нагъната лента от салфетка върху носа. Идеята е, че допълнителният слой хартия ще абсорбира влагата от дъха ни и така очилата ще останат защитени. Парчето салфетка се притиска от очилата, които са поставени върху маската.

Без да носи маска Бойко Борисов нареди на тракторист да си сложи (ВИДЕО)

При обиколката си вчера из страната премиерът Бойко Борисов се натъкна на тракторист, който обработваше нива край село Твърдица, община...

И не бива да забравяме, че правилното носене на маските всъщност е от съществено значение - веднъж сложени, те не трябва да се пипат, да се провесват под брадата или да се вади носът над края им!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com