Как да облекчим болките от цистит с природни средства?

10194
Как да облекчим болките от цистит с природни средства?
Снимка: iStock/Guliver

Циститът, неприятна инфекция на пикочните пътища (ИПП), която засяга предимно жените, често води до досадния симптом на болката. Докато медицинската намеса е от решаващо значение при тежките случаи, леката болка при цистит може да бъде облекчена с различни природни средства. Тези средства могат да допълнят медицинското лечение и да насърчат цялостното здраве на пикочните пътища.

Останете хидратирани

Адекватната хидратация е от жизненоважно значение за отмиване на бактериите и намаляване на концентрацията на урината, което може да облекчи дискомфорта. Пиенето на много вода през деня помага за поддържане на здравето на пикочните пътища и намалява силата на болката при цистит.

Сок от червена боровинка

Червените боровинки съдържат съединения, които възпрепятстват бактериите да се придържат към стените на пикочните пътища, като намаляват риска от инфекция и потенциално облекчават болката. Избирайте чист, неподсладен сок от червена боровинка или хранителни добавки, тъй като излишната захар може да изостри възпалението.

Пробиотици

Консумацията на храни, богати на пробиотици, като кисело мляко и кефир, може да подпомогне растежа на полезните бактерии в червата и пикочните пътища. Това може да помогне за поддържане на здравословен баланс на бактериите, като потенциално намали честотата на инфекциите и свързания с тях дискомфорт.

Цистит – всичко за възпалението на пикочния мехур

D-маноза

Смята се, че тази естествена захар предотвратява залепването на бактериите по стените на пикочните пътища. Предлага се под формата на добавка и може да бъде ефективно допълнение към режима за облекчаване на цистита.

Билкови чайове

Някои билкови чайове, като лайка, джинджифил и зелен чай, притежават противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за облекчаване на болката при цистит. Топлите билкови чайове също така допринасят за хидратацията, като подпомагат отмиването на бактериите.

Топли компреси

Прилагането на топъл компрес в долната част на корема може да облекчи дискомфорта и да стимулира притока на кръв в областта. Това може да помогне за отпускане на мускулите и облекчаване на болката.

Избягвайте дразнители

Пикантните храни, кофеинът, алкохолът и цитрусовите плодове могат да раздразнят пикочния мехур и да засилят болката при цистит. Ограничаването или избягването на тези продукти може да помогне за облекчаване на дискомфорта.

Може ли да пипнем цистит от приятелка и 7 съвета как да се предпазим от него

Вани с английска сол

Потапянето в топла вана с английска сол може да облекчи положението, като отпусне мускулите и спомогне за цялостно отпускане. Въпреки това избягвайте използването на силни сапуни или балончета, които могат да раздразнят допълнително пикочните пътища.

Етерични масла

Някои етерични масла, като например маслото от чаено дърво и лавандулата, притежават антимикробни и успокояващи свойства. Добавянето на няколко капки в топла вана или използването на разредено масло за лек масаж на долната част на корема може да донесе облекчение.

Избягвайте да задържате урина

Уверете се, че редовно изпразвате пикочния си мехур, тъй като задържането на урина може да позволи на бактериите да се размножават. Уринирането при нужда помага да се предотврати развитието на бактерии и да се намали интензивността на болката при цистит.

Не забравяйте, че макар тези природни средства да са полезни при лека болка от цистит, те не заместват професионалния медицински съвет. Ако симптомите ви продължават или се влошават, е необходимо да се консултирате с медицинско лице за правилна диагноза и лечение. Тежките или повтарящи се случаи на цистит може да изискват антибиотици или други медицински интервенции за ефективно справяне със състоянието и предотвратяване на усложнения.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com