Как да премахнем захарта от менюто си в 5 стъпки

35760
Как да премахнем захарта от менюто си в 5 стъпки
Снимка: iStock/Guliver

Напоследък много проучвания доказват, че захарта е една от основните причини за затлъстяването и влошаването на здравето. Например един хранителен режим с високо съдържание на захар може да остави усещане за мудност, липса на енергия и да повиши нивото на кръвната захар в организма, което води до усещане за глас и предизвиква консумацията на нездравословни продукти.

Но за много хора мисълта да се изправят в един свят без захар е ужасяваща. Въпреки това все повече хора приемат предизвикателството да приемат към един нов неподсладен начин на живот, като премахнат захарта от живота си.

Ние от Actualno.com ви представяме 5 стъпки, които да улеснят прехода.

1. Избирайте мъдро.

Първата стъпка по пътя за премахване на захарта от вашето меню е да бъдете фокусирани, докато пазарувате и с повече внимание да четете етикетите на опаковките. Близкият външен вид на продуктите, които слагате в пазарската си кошница може да помогне за вашата детоксикация и да доведе до една постепенна промяна.

Водещият диетолог д-р Мерилин Гленвил казва: „Трябва да се превърнете в четец на етикети, за да разберете какво има в храната, която ядете. Най-важната част в хранителната информация, която украсява всяко пакетче храна, е списъкът със съставки. Това ви показва какво има в продукта.“

Всичко, което завършва на „оза“ - глюкоза, фруктоза, захароза, лактоза, малтоза – е форма на захар, като мед, агаве, меласа, сладки сиропи. Колкото по-голям е списъкът със съставките, толкова повече захар се съдържа в продукта.

Д-р Гленвил съветва като първа стъпка да се премахнат всички пикантни храни, които съдържат повече захар. Следващата стъпка е да спрем да добавяме захар към топлите си напитки и останалата храна.

„След това погледнете сладките храни, които похапвате редовно. Те също съдържат добавена захар. Тези зърнени блокчета, които изглеждат „здравословно“ може да са натоварени с допълнително захар“, предупреждава д-р Гленвил.

2. Малки крачки към успеха.

Факт е, че изчистването на захарта от организма е много трудно. А тези от нас, които много обичат сладко може да почувстват, че се приближават до невъзможното.

Диетологът Шона Уилкинсън казва, че постепенно прилагане на всички етапи за намаляване на захарта може да е по-добър вариант за някои хора.

„Ако имате пропуск и се отдадете на един прекрасно изглеждащо кексче (мъфин), парче шоколадова торта по време на работа или няколко чаши вино, не се чувствайте така все едно сте се провалили, тъй като това може да се превърне в повод за извинение всеки път, когато сте изправени пред изкушение.“

Д-р Уилкинсън казва, че е много важно да си покажем всеотдайност и да се върнем към по-здравословната си диета веднага или на следващия ден.

„И не забравяйте, че е далеч по-добре да сте на диета с ниско съдържание на захар, отколкото да се върнете към зависимостта от захар. Когато драстично намалите захарта, ще усетите разликата в нивото на вашата енергия, а също и начинът, по който изглеждате след няколко дни или след седмица. И няма да искате да се връщате обратно в предишното си състояние“, допълва д-р Уилкинсън.

3. Балансиране на чревната флора

Все повече и повече научни изследвания доказват важността на микроскопичните бактерии, които обитават стомаха и червата. Вълната от мнения е, че хилядите микроби, скрити в храносмилателния тракт са жизнено важни за здравето на човек, влияят на теглото, както и на безброй заболявания.

Когато въпросът опира до захар, вътрешната екология на човека е също толкова важна. Когато тези микроби са извън равновесие, естествено е, че ще започнат да „искат“ захар“ и чувството за глад ще се засили. В някои случаи рязкото премахване на захарта от хранителния режим може да причини голям шок за тялото - може да доведе до хранителен дефицит и да предизвика увеличаване на „лошите“ бактерии.

„Естественият начин да елиминирате „лошата“ бактерия от тялото си е като регулярно приемате пробиотици“, съветва хранителният терапевт Адриен Бенджамин.

Тя казва, че не само ще помогнем за регулацията на „добрите“ бактерии в храносмилателната система, но също така пробиотиците ще работят като натурален препарат за детоксикация на тялото.

Зависимостта към захарта е същата като наркотичната зависимост

Прекомерното използване на захар от страна на хората, които изпитват истинско удоволствие от консумацията на сладки изделия, води до съ...

Консумирането на пробиотик е ключов елемент към увеличаването на полезните бактерии в стомаха - храни като кисело мляко, кефир, кисело зеле доставят на организма много пробиотични бактерии.

4. Ограничаване на апетита

Когато премахнете захарта от вашата диета, е неизбежно да се понижат енергийните нива във вашето тяло, докато то се пренастройва. Това от своя страна може да увеличи желанието на тялото за сладко.

Диетологът Касандра Бърнс казва, че приемането на хром помага за ограничаването на тези желания. „Минералът помага за балансирането на инсулина в организма и намалява желанието за приемане на захар.“

„Можете да опитате витамини, които съдържат не само хром, но и екстракт от зелено кафе, което ще помогне за нормализирането на вашия метаболизъм“, съветва Бърнс.

Обикновена захар ще помага в откриването на злокачествени тумори

Магнитнореонансната томография подразбира използването на контрастни вещества. В бъдеще един от тези агенти при изследване на тумори мо...

5. Останете сити за по-дълго

Когато сте много гладни, може да се окаже невъзможно да устоите на изкушението за шоколад или други сладки лакомства.

Д-р Бърнс обяснява, че е много вероятно причината за глада да е свързана с друга хранителна група. Може тялото ви да плаче за една порция протеин. „Богатите на протеин храни се разграждат за по-дълго време и по тази причина остават в стомаха за по-дълго време, карайки организма да се чувства сит“.

Добре е да си осигуряваме към всяка порция храна, богата на протеини – месо, риба, яйца, боб, леща, ядки и семена – и ще си помогнем при контролирането на апетита и теглото.

Източник: Dailymail.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com