Как да се предпазим от грипа?

14284
Как да се предпазим от грипа?
Снимка: iStock/Guliver

Грипът е остро инфекциозно заболяване, представляващо една от най-заразните инфекции. Причинява се от Influenza virus type А и Influenza virus type B. Характеризира се с рязко изразена интоксикация – висока температура, главоболие, силни мускулни болки и катарално възпаление на горните дихателни пътища. Разпространява се циклично във вид на епидемии, които е възможно периодично да прераснат в пандемии.

Високата му контагиозност се обуславя от краткия инкубационен период, въздушно-капковия механизъм на предаване и високата възприемчивост сред хората. Статистическите данни показват, че броят на заболяванията от грип превишава неколкократно броя на всички останали инфекции, взети заедно. По време на пандемии може да се поразят от 30 до 50% от населението на Земята.

Какво помага за бързо сваляне на температура

Грипът има здравно и медико-социално значение. Това се обуславя от широкото разпространение, тежкото протичане в детската и старческата възраст, високия процент на смъртност, парализиране на цялата дейност на обществото и от огромния брой икономически щети, които нанася.

Кой може да се разболее от грип?

Всички възрастови групи могат да бъдат засегнати, особено при грипна епидемия, но има групи, които са по-силно изложени на риск от усложнения.

- Хората с по-голям риск от тежко заболяване или усложнения при заразяване са: бременни жени, деца под 5 години, възрастни хора, лица с хронични заболявания (като хронични сърдечни, белодробни, бъбречни, чернодробни или хематологични заболявания) и лица с имуносупресивни състояния (като ХИВ / СПИН, на химиотерапия, на стероиди или със злокачествено заболяване).

- Медицинските работници са изложени на висок риск от заразяване с грипен вирус, поради повишена експозиция на пациентите и риск от по-нататъшно разпространение, особено при уязвими лица.

По отношение на предаването, сезонният грип се разпространява лесно и се превръща в грипна епидемия, най-вече в училища и обществени места.

Когато заразеният човек кашля или киха, капките, изхвърля съдържащи вируси (инфекциозни капчици), те се разпръскват във въздуха и могат да се разпространят до един метър, и заразяват хора в непосредствена близост, които вдишват тези капчици.

Вирусът може да се разпространи и от ръцете. За да се предотврати предаването, хората трябва да покриват устата и носа си с кърпа, когато кашлят, и да мият редовно ръцете си.

Грипна епидемия – симптоми

Сезонният грип се характеризира с внезапна поява на висока температура, кашлица (обикновено суха), главоболие, болки в мускулите и ставите, силно неразположение, болки в гърлото и хрема.

Кашлицата може да бъде тежка и може да продължи 2 или повече седмици.

Повечето хора се възстановяват в рамките на седмица, без да се изисква медицинска помощ. Но грипът може да причини тежко заболяване или смърт, особено при хората във висок рискова група.

СЗО: Прилики и разлики между коронавирус и грип

Заболяването, причинено от новия тип коронавирус, има някои прилики със сезонния грип, както и значителни разлики. Световната здравна о...

11 лека от народната медицина против кашлица

Какво можете да направите при грипна епидемия?

Докато страните подготвят своите здравни заведения, включително болници и клиники, за годишната грипна епидемия, всички ние можем да предприемем стъпки, за да бъдем готови и да намалим разпространението на инфекцията.

1. Ваксиниране

Основни факти за грипа

Какво е грип? Грипът е заразна респираторна болест, причинена от грипни вируси, които заразяват носа, гърлото и понякога белите дробов...

Всеки може да се възползва от ваксинация срещу грип, но е особено важно, ако сте в група с висок риск. СЗО препоръчва ваксиниране на възрастни хора, бременни жени, деца под 5 години и хора с здравословно състояние, като астма и диабет. Ако любим човек попада в една от тези категории, насърчете го да се ваксинира, съветва Световната Здравна Организация.

2. Покривайте лицето си, когато кашляте и кихате

Кашлиците и кихането разпространяват микробите, които причиняват грип. Покрийте устата си, когато кашляте или кихате с ръка или кърпа.

3. Пазете ръцете си чисти

Редовното миене на ръцете през целия ден може да ви помогне да се предпазите от грип.

Етеричните масла - какво представляват и как работят

Етеричните масла често се използват в ароматерапията, форма на алтернативна медицина, която използва растителни екстракти за поддържане...

Aко вече сте хванали грип …

- Ако имате грип, не забравяйте, че болничните спешни отделения са само за сериозни случаи.

- Ако имате симптоми като температура, болки в гърлото, кашлица и кихане, приберете се вкъщи и почивайте, за да не заразите другите.

- Стойте на топло и пийте много течности. Грипът никога не е приятно изживяване, но за повечето хора симптомите ще отминат за на няколко дни, без да е необходимо да посещавате лекар.

- Ако обаче сте във високорискова група, препоръчително е да се свържете с Вашия лекар, за да получите антивирусно лечение.

Коронавирус COVID-19 - всичко, което трябва да знаем

COVID-19 е силно инфекциозно респираторно заболяване, причинено от нов коронавирус. Болестта е открита в Китай през декември 2019 г. и ...

- Никога не приемайте антибиотици, освен ако не са ви предписани. Антибиотиците не действат срещу вируси, включително грип.

- Въпреки това, всяка година антибиотиците се използват неправилно при грип, без абсолютно никаква полза.

- Злоупотребата или прекомерната употреба на антибиотици е основният двигател на антимикробната резистентност, което също е сериозна заплаха.

Това се случва, когато бактериите станат резистентни към антибиотици и означава, че всеки може да получи нелечима инфекция – дори от на пръв поглед леки наранявания.

източник: spiritell.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?

За какво е толкова полезно смутито с куркума и канела?

Домашен лек срещу високо кръвно - ето КОЕ помага най-добре

Чай от жасмин: за какво помага

За какво са полезни ягодите

Защита срещу магнитните бури - Тези малки хитрости ще ви послужат за съюзник срещу тях

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за костите

Лекар разкри защо тоалетната хартия е опасна

Лекар разкри какво ще се случи с тялото ви 1 седмица след отказ от захарта

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?
Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?

Чували ли сте за тази смес? Знаете ли какво можете да излекувате с нея? В днешната статия ще ви разкрием част от полезните свойства на двете съставки,...