Основни факти за грипа

10506
Основни факти за грипа
Снимка: iStock/Guliver

Какво е грип?

Грипът е заразна респираторна болест, причинена от грипни вируси, които заразяват носа, гърлото и понякога белите дробове. Може да причини леко до тежко заболяване, а в определени случаи може да доведе до смърт. Най-добрият начин за предотвратяване на болестта е чрез получаване на ваксина срещу грип всяка година.

Симптоми на грип

Грипът може да причини леко до тежко заболяване, а на в определени случаи може да доведе до смърт. Грипът е различен от настинката. Той обикновено се появява внезапно. Хората, които имат грип, често чувстват някои или всички тези симптоми:

- треска * или усещане за треска / втрисане

- кашлица

- възпалено гърло

- хрема или запушен нос

мускулни или телесни болки

- главоболие

- умора

- някои хора могат да имат повръщане и диария, въпреки че това е по-често при деца, отколкото при възрастни.

* Важно е да се отбележи, че не всеки болен от грип има треска.

Как се разпространява грипът

Повечето експерти смятат, че грипните вируси се разпространяват главно от малки капчици, когато хората с грип кашлят, кихат или говорят. Тези капчици могат да кацнат в устата или носовете на хора, които са наблизо и са здрави. По-рядко човек може да се разболее от грип, като докосне повърхност или предмет, който има грипен вирус върху него, а след това докосне собствената си уста, нос или очите си.

Кой е най-вероятно да бъде заразен с грип? 

Изследване в САЩ открива, че децата са най-податливи към болестта, а хората на 65 и повече години са най-малко склонни да се разболеят от грип. Стойностите на средната честота (или степента на атака) по възрастова група са 9,3% за деца 0-17 години, 8,8% за възрастни 18-64 години и 3,9% за възрастни 65 и повече години. Това означава, че децата по-малки от 18 години са повече от два пъти по-склонни да развият симптоматична грипна инфекция, отколкото възрастни на 65 и повече години.

Здраве в офиса - как да се пазим от вируси

Овлажнителите и климатиците в офиса не помагат за почистването на въздуха от вируси. Но има и други решения, твърди Антон Ястребцев, ди...

Коронавирус или грип: Как да ги различаваме?

Период на заразност

Може да заразите с грип някой друг преди да разберете, че сте болен, както и докато сте болни.

Хората с грип са най-заразни през първите 3-4 дни след началото на заболяването им.

Някои иначе здрави възрастни може да са в състояние да заразят други, започващи 1 ден преди да се развият симптоми и до 5 до 7 дни след като се разболеят.

Някои хора, особено малките деца и хората с отслабена имунна система, може да са в състояние да заразят другите за още по-дълго време.

Тамян - всичко, което трябва да знаем за него

Тамянът е ароматната смола, стичаща се от кората на дърветата от род Boswellia. Тя се използва за производство на обреден тамян, но същ...

Появяване на симптоми

Времето, от което човек е изложен и заразен с грип, до началото на симптомите е около 2 дни, но може да варира от около 1 до 4 дни.

Усложнения от грип

Усложненията от грип могат да включват бактериална пневмония, ушни инфекции, синусови инфекции и влошаване на хронични заболявания, като застойна сърдечна недостатъчност, астма или диабет.

Хората с висок риск от грип

Всеки може да се разболее от грип (дори здрави хора) и сериозни проблеми, свързани с грипа, могат да се появят на всяка възраст, но някои хора са изложени на висок риск от развитие на сериозни усложнения, свързани с грип, ако се разболеят. Това включва хора на 65 години и повече, хора на всяка възраст с определени хронични медицински състояния (като астма, диабет или сърдечни заболявания), бременни жени и деца по-малки от 5 години.

Предотвратяване на сезонен грип

Мед и канела: 6 невероятни ползи за здравето ни

Медът и канелата са два от най-мощните продукти, които често се срещат в различни кулинарни рецепти и за лечебни цели. Те отдавна са св...

Първата и най-важна стъпка за предотвратяване на грипа е всяка година да получавате ваксина. Доказано е, че противогрипната ваксина намалява заболяванията, свързани с грипа, и риска от сериозни грипни усложнения, които могат да доведат до хоспитализация или дори смърт. Препоръчва се също ежедневни превантивни действия (като стоене на разстояние от хора, които са болни, покриване на устата при кашлица и кихане и често миене на ръцете), за да помогне за забавяне на разпространението на микроби, които причиняват респираторни (нос, гърло и бели дробове) заболявания, като грип.

Диагностициране на грип

Много е трудно да се разграничи грипът от други вирусни или бактериални респираторни заболявания въз основа само на симптомите. Налични са тестове за диагностициране на грип. 

Лечение на грип

Има грипни антивирусни лекарства, които могат да се използват за лечение на грипни заболявания. При поява на описаните в тази стгатия симптоми, незабавно посетете вашия лекар!

източник: www.cdc.gov

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com