Как късната закуска може да ви помогне да отслабнете: обяснява диетолог

32823
Как късната закуска може да ви помогне да отслабнете: обяснява диетолог
Снимка: Pexels

Искате ли да научите как да ядете по-малко и да отслабвате по-бързо? Опитайте да включите брънч в дневния си график. Ефективността на този трик е доказана от популярен британски диетолог.

Сигурно сте срещали твърдения, че закуската е най-важното хранене за деня. Но трябва ли да закусите веднага след като се събудите или е по-добре да изчакате няколко часа и да правите други неща? Различните експерти имат различни мнения по този въпрос.

Още: От какво напълняваме спрямо кръвната група

Мнението на д-р Мозли

Британецът д-р Майкъл Мозли се заел да изясни ситуацията. Той е бивш лекар, превърнал се в журналист и телевизионен водещ, като често се фокусира върху проблеми със здравето и фитнеса. Въз основа на най-новите научни изследвания и собствената си практика той е измислил няколко много ефективни диети. Включително Fast 800, което е добро, ако трябва бързо да отслабнете, без да изпитвате силен глад и други неудобства и да осигурите на тялото всички необходими елементи.

Пишейки в Daily Mail, д-р Майкъл Мозли каза, че като спазват диети, които са научно обосновани, хората всъщност могат да ограничат наддаването на тегло в дългосрочен план. Експертът обаче също така предупреждава, че проблемите обикновено възникват, когато тези, които са отслабнали и са постигнали впечатляващи резултати, започнат да се връщат към старите си навици. Често това е причината за първоначалното наддаване на тегло или дори увеличаване на обема. Някои навици обаче могат да помогнат за изглаждане на отклоненията от планирания път.

Д-р Мозли отбеляза, че премахването на едно от ежедневните ви хранения може да бъде добър начин да намалите общия брой калории, които приемате на ден. Един от най-лесните начини да направите това е да пропуснете закуската, която обикновено ядете преди работа, и вместо това да отидете на късна закуска малко по-близо до обяд, комбинирайки функциите на закуска и обяд. След това вечерта можете да си позволите пълна вечеря.

"Като се храня със здравословна диета в средиземноморски стил, пропускам закуската и се наслаждавам на късна закуска, пълна с протеини, съчетана със гладен ден, за да компенсирам моментите, когато прекалявам с лакомствата или чувствам, че панталоните ми са тесни, успявам да поддържам тегло, обем на талията, кръвна захар и кръвно налягане, като показателите се понижават без да се броят калориите", разказва Майкъл за своя опит, също следвайки положителната динамика с примера на своите клиенти.

Още: Как да влезем в перфектна форма? Стъпки, които да следвате

Под дни на гладно имаме предвид друга добре позната техника на д-р Мозли - диетата "5:2". За разлика от Fast 800, тя не е насочена към бърза загуба на тегло, а към предотвратяване на наддаване след достигане на желаното число на кантара. Идеята е два дни от седем да се храните възможно най-умерено, но осигурявайки на тялото всички необходими хранителни вещества, а останалите пет дни да се отпуснете и да не броите калории.

Мозли обаче непрекъснато подчертава колко е важно хората на диета да приемат достатъчно протеин всеки ден. Той препоръчва да ядете един грам протеин за всеки килограм телесно тегло. Експертът подчертава, че получаването на достатъчно протеин ще помогне на хората да преминат от началната фаза на интензивна ранна диета към здравословен режим на редовно хранене. "С нов акцент върху това да се уверите, че ядете достатъчно протеин на всяко хранене (добавяне на протеинови закуски като ядки, гръцко кисело мляко или резен сирене) и намаляване на въглехидратите, трябва да можете без усилие да влезете в състояние, наречено "кетоза". Това е, когато тялото ви естествено търси натрупаните мазнини, за да ги изгори като гориво", обяснява Майкъл.

Възможно ли е да отслабнете само с промени в диетата?

Д-р Моузли споделя, че в дните на гладно, предназначени да поддържат оптимално тегло, можете да поддържате нормален прием на калории, като намалите броя на храненията от три на две. Той подчертава, че няма нужда да се страхувате от глада по две причини. Първо, човешкото тяло може лесно да се справи с чувството на глад и в това няма нищо неестествено. Второ, ако изберете достатъчно питателна храна, която осигурява на тялото енергия, тялото само веднъж ще намали тежестта на обработката на калории.

Предимството на пропускането на закуска е, че можете да си позволите много повече за обяд и вечеря, отколкото ако се опитвате да вместите ограничен брой калории в три хранения. Освен това не всеки се чувства гладен рано сутрин и да ядете нещо, освен ако не е абсолютно необходимо, не е добра идея, ако се страхувате от наднормено тегло.

Още: Кои хора остаряват по-бързо - месоядните или вегетарианците

Източник: MarieClaire

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com