Как общуването ни прави по-здрави

2973
Как общуването ни прави по-здрави
Снимка: iStock

Наистина ли ви липсват телефонните обаждания на отдавна изгубени приятели? Не сте сами. Ново проучване показва, че хората често подценяват колко много старите им приятели биха се зарадвали, ако им се обадите внезапно.

"Хората по принцип са социални същества и обичат да общуват с други хора", обяснява водещият автор Пеги Лиу, доктор на науките, от Университета в Питсбърг, в съобщение за медиите. "Има много изследвания, които показват, че поддържането на социални връзки е полезно за нашето психическо и физическо здраве. Въпреки важността и удоволствието от социалните връзки обаче, нашето изследване показва, че хората значително подценяват колко много другите ще оценят, че са се свързали с тях". Това пише в изследване, публикувано в Journal of Personality and Social Psychology, предаде БГНЕС.

8 техники за измъкване от емоционален срив

Когато се намираме в емоционален срив заради тревога или отчаяние са ни необходими прости и работещи техники. Ето няколко от тях, описа...

Приятелите обичат, когато се обаждате "просто защото...”

Проучването включва няколко експеримента, в които участват над 5900 души, като се разглеждат факторите, които играят роля за размера на признателността, която някой изпитва, когато другите се свържат с него по телефон, мейл или в социална медия.

В един от експериментите авторите на изследването помолили половината от участниците да си спомнят последния път, когато са се свързали с някого от социалния си кръг "просто така" или "за да наваксат", след като не са говорили с него от много дълго време. Останалата част от групата възприела обратния подход, като си спомнила кога отдавна изгубен приятел е потърсил контакт с тях.

След това двете групи трябваше да оценят по седемстепенна скала (1 означава "изобщо не", а 7 - "в голяма степен") доколко човекът, получил това съобщение, го е оценил или се е почувствал благодарен, признателен или доволен от съобщението. За хората, които се обаждат по телефона, това означава да отгатнат доколко приятелят им се радва да чуе нещо от тях. За хората, които получаваха обаждането, те просто трябваше да споделят доколко оценяват това, че са чули дългогодишния си приятел.

Резултатите показват, че хората, които се инициират контакта, значително подценяват признателността на приятеля си при сравняването на двете групи.

Паранормалните преживявания са норма, а не изключение, сочи ново изследване

Ново изследване, публикувано в списание Spirituality in Clinical Practice, обяснява, че човек, който е виждал призраци, може да има &bd...

Хората се радват на изненади

В отделен експеримент участниците изпратили кратка бележка или малък подарък на човек, когото не са виждали от известно време. Както и в предишния експеримент, групата трябваше да оцени по седемстепенна скала колко според тях приятелят им ще приеме тази изненада.

След като участниците изпратили бележките и подаръците си, екипът помолил получателите също да оценят получаването на подарък от стар приятел. Отново се оказало, че лицето, което получава изненадата, оценява много по-високо контакта, отколкото лицето, което изпраща подаръка.

"Установихме, че хората, получаващи комуникацията, поставят по-голям акцент върху елемента на изненадата, отколкото тези, които инициират комуникацията, и този повишен акцент върху изненадата е свързан с по-висока оценка", добавя Лиу. "Установихме също, че хората подценяват в по-голяма степен признателността на другите, когато комуникацията е по-изненадваща, за разлика от част от редовен модел на комуникация, или когато социалните връзки между двамата участници са слаби".

Не позволявайте на пандемията да застане на пътя ви

Има два вида нарцисизъм: учените казаха кой е най-опасният

Днес се смята за нормално някой да се хвали и да парадира с постиженията си в социалните медии. Но в ежедневието често се сблъскваме с ...

Изследователите казват, че много хора вероятно са загубили връзка с членовете на своя социален кръг през последните години. Освен че хората естествено се отдалечават от тези, с които са учили в гимназията или колежа, пандемията е добавила още едно ниво на социална изолация за някои.

Освен това екипът казва, че хората често се притесняват как някой ще възприеме жеста да се свърже с тях след дълъг период на мълчание. Новото проучване обаче показва, че поздравът "просто така" е много по-желана изненада, отколкото мнозина си мислят.

"Понякога правя пауза, преди да протегна ръка на хора от социалния ми кръг преди пандемията, по различни причини. Когато това се случи, се сещам за резултатите от това изследване и си напомням, че и други хора може да искат да се свържат с мен и да се колебаят по същите причини", заключава Лиу. "След това си казвам, че бих оценила, ако те ми подадат ръка, и че няма причина да мисля, че те не биха се зарадвали на моето подаване на ръка към тях."

8 техники за измъкване от емоционален срив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Може ли да се ядат ягоди при диабет
Може ли да се ядат ягоди при диабет

Един от подходящите плодове за диабетиците са ягодите. Гликемичният индекс (индикатор, който отразява скоростта на увеличаване на глюкозата...