Как стресът уврежда сърцето

25568
Как стресът уврежда сърцето
Снимка: iStock/Guliver

"В момента, в който поради възрастта започне да отпада функцията на женските полови хормони, отпада защитата върху сърцето и тогава жените започват много по-често да усещат сърдечни проблеми, включително такоцубо (синдром на разбитото сърце) при голям стрес", обясни кардиологът доц. Сотир Марчев, национален консултант по кардиология и директор на Българския кардиологичен институт. Той е и началник на Клиниката по кардиология в МБАЛ „Сърце и мозък" в Плевен.

Симптомите за такоцубо са същите като при инфаркт – болка, тежест и стягане отпред в гърдите. Немалко пациенти усещат и задух, посочи кардиологът.

Жените, които са оптимисти, живеят по-дълго

Жените, които са оптимисти в живота, живеят средно по-дълго и е по-малко вероятно да умрат от рак, сърдечни заболявания, инсулт или пне...

"Аз първите пациенти в България съм ги описал 2006 година. Преди 2006 година сме диагностицирали нула пациенти. Просто медицината не знаеше, че има такава болест."

Симптомите при такоцубо се припокриват с тези при инфаркт.

"Като им направиш електрокардиограма, е 1:1 с електрокардиограмата при инфаркт, не можеш да ги различиш – все едно имат остър инфаркт. Ако им направиш ехокардиография, виждаш точно това, което би видял при инфаркт. Чак трябва да направиш коронарография, за да видиш, че това не е инфаркт."

Кардиологът предполага, че това заболяване вероятно не е толкова рядко, но част от пациентите не се обръщат към лекар.

„Това са жени, преживели голям стрес и последното, за което мислят, е собственото здраве. Стресът ги е овладял до такава степен, че те приемат болката и задуха като част от онова, което им се е случило. Затова тази болест се диагностицира по-рядко, отколкото съществува."

И най-малката доза алкохол променя поведението

Само една чаша бира или вино са способни да променят волята на човек и неговия контрол, съобщи "Российская газета". Така дори минимална...

Тази болест е по-лоша от инфаркт, категоричен е специалистът. „Защото пациентките с инфаркт ние ги стентираме и им помагаме, докато на тези с такоцубо ние се опитваме да налучкаме някаква терапия, която на нас ни звучи логично."

„Стресът уврежда здравето, включително и сърцето. Конкретният повод за такоцубо кардиомиопатията е острият стрес, но то настъпва с хода на годините. Много е възможно преди това повтарящ се малък или хроничен стрес да е разбил нервната система, защото стресът унищожава нервите и унищожените нерви унищожават сърцето. Това е, най-общо казано, механизмът, по който въздействията на околната среда стигат до емоциите, стига до нашето сърце."

5% от жените с такоцубо умират в острия стадий. „Най-често след това повечето хора се възстановяват или почти напълно се възстановяват, но при други 5% рецидивира."

Най-ниска е сърдечно-съдовата смъртност при околни температури между 18 и 25 градуса, обясни още специалистът.

„Студът убива повече хора, отколкото горещините. По принцип в кардиологиите имаме много повече пациенти посред зима, отколкото посред лято. Зимата е по-лошият период за сърцето, лятото е по-добрият."

Троен ръст на злокачествени образувания у българите от 1980 г. насам

Тревожна тенденция в раковите заболявания сред българите е отчетена от Националния център по обществено здраве и анализи. По данни на ц...

Двата най-чести проблема в горещините са топлинният и слънчевият удар, посочи още д-р Сотир Марчев. Болните с високо кръвно ги убеждаваме да намалят солта, а не водата в горещините, подчерта още той.

Човек не бива да прекалява с меренето на кръвното налягане, съветва доц. Марчев. „Едната крайност са хора, които въобще не си го мерят и не знаят, че им е високо. Това е глупаво. Високото кръвно скъсява живота и ако вземеш мерки, това е лесен начин да си удължиш живота. От друга страна човек не трябва да прекалява с меренето, да живее с маншета на ръката и през 20 минути да си мери кръвното."

Като грешка лекарят oтбеляза честата практика късно вечер възрастни хора, вдигайки кръвно, да взимат последователно едно, две или дори три хапчета в паниката си, защото това на сутринта води до обратния ефект на силно падане на кръвното налягане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com