Как веганството вреди на здравето ни

6428
Как веганството вреди на здравето ни
Снимка: iStock/Guliver

Веганската диета вече е тенденция. Нейното влияние върху здравето ни все още е предмет на научни изследвания. В ново проучване на Германския федерален институт за оценка на риска (BfR) са участвали 36 вегани, както и 36 индивида на смесена диета. В хода на изследването е наблюдавано състоянието на костно-ставния апарат на участниците в него с помощта на ултразвукови измервания. Според резултатите най-вече при хората на веганска диета се наблюдава влошено здраве на костите.

В хода на прочуването са изследвани биомаркери в кръвта и урината с цел установяване на връзката между хранителни вещества, които постъпват в тялото чрез храната, и здравето на костите. В резултат от всички общо 28 показателя на хранителния статус и костната плътност са идентифицирани 12 биомаркера, които са най-тясно свързани със здравето на костите - аминокиселината лизин и витамините А и В6. Резултатите показват, че в повечето случаи комбинацията от тези биомаркери присъства в по-ниски концентрации при индивидите на веган диета. Според учените това е вероятното обяснение за влошеното състояние на техните кости.

Каква е разликата между веган и вегетарианец

Смята се, че вегетарианските диети съществуват още от 700 г.пр.Хр. Към днешна дата хората ги практикуват по различни причини, включител...

"Веганската диета често се счита за здравословна. Но според научните доказателства тя влияе негативно върху здравето на костите ", категоричен е президентът на BfR професор д-р Андреас Хенсел.

В по-подробно изследване са разгледани рисковете и ползите от веганската диета. В него са участвали 72 мъже и жени. Състоянието на костите на всички участници е било установено с помощта на ултразвукови измервания. Под внимание е взета и събраната информация за възраст, образование, индекс на телесна маса, физическа активност, консумация на алкохол и други лоши навици като тютюнопушене. Резултатите доказват, че веганите приемат по-малко хранителни вещества.

Учените припомнят, че някои от ценните нутриенти не могат да бъдат набавени от растителни храни, тъй като те се съдържат само в животинските продукти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com