Каква е разликата между мобилност и гъвкавост?

4063
Каква е разликата между мобилност и гъвкавост?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Знаете, че всяка добра тренировъчна програма изисква здравословна комбинация от кардио, силова тренировка, а когато се чувствате допълнително, и високоинтензивна интервална тренировка. Но ако изпълнявате упражненията от някой от тези видове тренировки, използвайки грешно движение и неправилна форма, ще се стигне до травми. Противоотровата: мобилност.

КАКВО Е МОБИЛНОСТ?

Подвижността е способността на дадена става да се движи свободно в пълния си обхват на движение без болка или компенсация. Тя е нещото, което вероятно сте имали в изобилие като дете,но бавно сте загубили поради неща като работа от 9 до 5, мускулни компенсации и погрешни двигателни модели, и е един от показателите за това колко добре и свободно се движите.

Упражненията, които да ви запазят млади и с остър ум на ВСЯКА възраст

ПОДВИЖНОСТ НА РАМЕНЕТЕ

За да разберете защо мобилността е толкова важна, помислете за раменната става. Оформено като топка, рамото е проектирано така, че да можете да движите ръката си назад, напред, настрани и в кръг. Ако тя се движи както трябва, ставата се радва на здравословна подвижност. Ако обаче някои движения, като например пренасянето на прането от пералнята в сушилнята, хвърлянето на топка за кучето или доближаването на горната част на ръката до ухото ви, са невъзможни или причиняват болка, може би имате липса на подвижност на рамото на ръцете.

ПОДВИЖНОСТ НА ТАЗОБЕДРЕНАТА СТАВА

Друга често срещана проблемна област, що се отнася до подвижността, са бедрата. Мускулите, които се свързват с таза, могат да се стегнат поради различни причини - от колоездене до прекомерно гледане на телевизия. Проблемът е, че когато мускулите на бедрата се стегнат, се получава верижна реакция и околните структури могат да бъдат засегнати неблагоприятно. Ето защо мобилността е от съществено значение за цялостното качество на живота ни, особено с напредването на възрастта.Защото способността ни да се движим без ограничения или болка означава, че можем да извършваме комфортно ежедневните дейности.

Дяволски нокът – дяволски добър за стави!

МОБИЛНОСТ (подвижност) СРЕЩУ ГЪВКАВОСТ: КАКВА Е РАЗЛИКАТА?

Въпреки че в разговорния език "мобилност" и "гъвкавост" може да изглеждат еднакви, всъщност те не са синоними. Казано по-просто, мобилността се отнася до подвижността на дадена става, докато гъвкавостта се отнася до еластичността на мускулите. Например: Ако мускулите са стегнати (липса на гъвкавост), няма да можете да извършите пълен обхват на движение на ставата (неподвижност). От друга страна, ако тялото ви разпознае, че нямате способността или силата да стабилизирате ставата в крайния ѝ обхват на движение, тялото ви ще ограничи това движение, като намали гъвкавостта. За да стане ясно, може да сте гъвкави, но да нямате пълна цялостна подвижност, както и да сте подвижни, без да сте особено гъвкави.

КАК МОЖЕТЕ ДА ПОДОБРИТЕ ПОДВИЖНОСТТА НА СТАВИТЕ?

Стречингът и фоумролингът са една част от уравнението за мобилност, но те не решават всичко.Интересно е, че според изследвания, силовата тренировка всъщност е чудесен начин за подобряване на гъвкавостта и подвижността. Ключът към подобряване на подвижността чрез силови тренировки е да се движите в целия си диапазон на движение с контрол по време на всяко повторение.

5 ранни симптома на артрит, които се проявяват на младини

ПОЛЗИТЕ ОТ МОБИЛНОСТТА

Мобилността често е пренебрегван компонент на фитнеса, но с всички тези предимства е трудно да се разбере защо.

1. НАМАЛЕН РИСК ОТ НАРАНЯВАНЕ

Най-добре можете да изпълнявате упражненията с безопасна и правилна форма, когато всяка става може да се движи в здравословен диапазон на движение.

2. ПОВЕЧЕ ЕФЕКТИВНОСТ

Когато тялото ви работи по предназначение, то функционира не само по-безопасно, но и по-ефективно. Това елиминира изразходването на ценна енергия, което ви позволява да вършите повече работа и по-добре.

3. ПО-ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ

Подобреното представяне води до по-добри резултати, независимо дали целта ви е загуба на мазнини, натрупване на мускули или повишена издръжливост.

За какво може да сигнализират болките в ставите

4. ПО-МАЛКО БОЛКА

Независимо дали тренирате или изпълнявате ежедневни задачи, здравословната подвижност намалява износването на ставите, както и всякакви мускулни компенсации, които могат да доведат до болки и травми от прекомерна употреба.

5. ПОДОБРЕНО КАЧЕСТВО НА ЖИВОТ

Подвижността е от първостепенно значение за изпълнението на ежедневни задачи, като например прибиране на хранителни продукти, игра с децата и изкачване на стълби. Подобрявайки ежедневната работа, както и намалявайки всякаква болка, свързана с нея, мобилността ви помага да живеете пълноценно.

Източник: Beachbody on demand

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com