Какво да правите, ако хемоглобинът е повишен?

8538
Какво да правите, ако хемоглобинът е повишен?
Снимка: iStock

Повишеното ниво на хемоглобина, състояние, известно като полицитемия, може да бъде причина за безпокойство и може да показва скрит здравословен проблем. Хемоглобинът е белтък в червените кръвни клетки, който пренася кислорода от белите дробове до останалите части на тялото.

Когато нивата му са по-високи от нормалните, това може да доведе до сгъстяване на кръвта, намаляване на кръвния поток и повишен риск от усложнения, като например образуване на кръвни съсиреци. Ако установите, че нивата на хемоглобина ви са повишени, от решаващо значение е да предприемете активни мерки за отстраняване на причините и ефективно управление на състоянието.

На първо място от съществено значение е да се консултирате със здравен специалист за цялостна оценка. Повишените нива на хемоглобина може да са резултат от различни състояния, включително дехидратация, тютюнопушене, хронични белодробни заболявания или някои генетични нарушения. Задълбочената медицинска оценка може да помогне за идентифициране на конкретната причина и да насочи подходящия начин на действие.

Хидратацията играе съществена роля за справяне с повишените нива на хемоглобина. Адекватният прием на вода помага за поддържане на вискозитета на кръвта, като не позволява тя да стане твърде гъста. Поддържането на добра хидратация може също така да подобри цялостното кръвообращение и да намали риска от образуване на кръвни съсиреци. Лицата с повишени нива на хемоглобина трябва да се стремят да пият много вода през целия ден, освен ако не са получили други препоръки от своя лекар.

Нисък хемоглобин: Лекар разкри кои са най-лесните начини за повишаването му

Ако тютюнопушенето ви е навик, отказването от него може да повлияе положително на нивата на хемоглобина. Тютюнопушенето допринася за повишените му нива, като намалява количеството кислород, което достига до тъканите на тялото, и кара организма да произвежда повече червени кръвни клетки, за да компенсира това. Прекратяването на тютюнопушенето не само е от полза за цялостното здраве, но и може да помогне за регулиране на нивата на хемоглобина.

За тези, които са диагностицирани със заболявания като хронични белодробни заболявания или сънна апнея, управлението и лечението на тези основни проблеми е от решаващо значение. Подобряването на дихателната функция може да доведе до по-добро насищане на тъканите с кислород и може да допринесе за нормализиране на нивата на хемоглобина с течение на времето.

В някои случаи доставчикът на здравни услуги може да препоръча терапевтична флеботомия - процедура, която включва отстраняване на определено количество кръв с цел намаляване на прекомерните нива на червените кръвни клетки. Това може да бъде особено полезно за лица с първична полицитемия или състояния, при които повишеният хемоглобин представлява значителен риск.

Корекциите в диетата също могат да бъдат полезни за регулиране на нивата на хемоглобина. Храните, богати на желязо, витамин В6 и витамин В12, могат да поддържат здравословен състав на кръвта. Важно е обаче да се консултирате с медицински специалист, преди да направите значителни промени в хранителния режим.

Кои са най-добрите храни за качване на хемоглобин

Редовното проследяване на нивата на хемоглобина е от съществено значение за проследяване на напредъка и гарантиране на ефективността на интервенциите. Доставчиците на здравни услуги могат да препоръчат периодични кръвни изследвания, за да се оцени въздействието на промените в начина на живот или на медицинското лечение.

Справянето с повишените нива на хемоглобина включва цялостен подход, който включва медицинска консултация, промени в начина на живот и потенциални медицински интервенции. Работата в тясно сътрудничество със здравните специалисти е от ключово значение за разработването на индивидуален план за управление и нормализиране на нивата на хемоглобина, намаляване на риска от усложнения и насърчаване на цялостното благосъстояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com