Какво означава по-ниско кръвно налягане?

19673
Какво означава по-ниско кръвно налягане?
Снимка: iStock

По-ниското кръвно налягане е състояние, при което силата на кръвта срещу стените на артериите е намалена. Кръвното налягане е важен физиологичен параметър, който отразява баланса между помпената дейност на сърцето, обема на кръвта и съпротивлението, оказвано от артериите. Обикновено се измерва в милиметри живак (mmHg) и се изразява в две стойности: систолично налягане и диастолично налягане. Систоличното налягане представлява силата, когато сърцето бие, докато диастоличното налягане означава налягането между ударите на сърцето.

Когато кръвното налягане е по-ниско от нормалното, това може да има както положителни, така и отрицателни последици за здравето на човека. В идеалния случай здравословното кръвно налягане е около 120/80 mmHg. Показания, които постоянно са под този диапазон, обикновено се считат за ниско кръвно налягане или хипотония.

Кардиолог разкри как ниското кръвно влияе на ставите

Една от потенциалните ползи от по-ниското кръвно налягане е намаленият риск от сърдечносъдови заболявания. Високото кръвно налягане, или хипертонията, е основен рисков фактор за заболявания като сърдечен удар, инсулт и сърдечна недостатъчност. По-ниското кръвно налягане може да облекчи натоварването на сърцето и артериите, намалявайки вероятността от развитие на тези животозастрашаващи състояния.

Прекалено ниското кръвно налягане обаче може да доведе до определени здравословни проблеми. Често срещаните симптоми на ниско кръвно налягане включват замаяност, припадък, замъглено зрение и умора. В екстремни случаи силно пониженото кръвно налягане може да доведе до шок - спешна медицинска помощ, изискваща незабавно внимание.

Различни фактори могат да допринесат за понижаване на кръвното налягане. Сред многото потенциални причини са дехидратация, някои лекарства, сърдечни проблеми, ендокринни нарушения и хранителни дефицити. От съществено значение е да се установи основната причина за ниското кръвно налягане, за да се определи подходящият начин на действие.

При лица, които изпитват леки симптоми или имат естествено понижено кръвно налягане без неблагоприятни последици, може да са достатъчни промени в начина на живот. Увеличаването на приема на сол, поддържането на хидратация и избягването на резки промени в положението са прости стратегии, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите.

Как да повишим ниското кръвно налягане: 5 ефективни начина

От друга страна, ако ниското кръвно налягане се дължи на основно медицинско състояние, може да се наложи целенасочено лечение. Например справянето с проблеми, свързани със сърцето, коригирането на лекарствата или преодоляването на хормоналния дисбаланс може да помогне за възстановяване на кръвното налягане в по-здравословни граници.

Редовното проследяване на кръвното налягане е от решаващо значение за поддържане на цялостното здраве. Лицата с постоянно ниско кръвно налягане трябва да се консултират със здравен специалист, за да се изключат всякакви основни проблеми и да се определи най-подходящият начин на действие. Независимо дали става въпрос за промяна на начина на живот или за медицински интервенции, целта е да се постигне баланс, който да гарантира оптимално сърдечносъдово здраве и благополучие.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com