Какво причинява сърцебиенето?

5129
Какво причинява сърцебиенето?
Снимка: iStock/Guliver

Много от нас са изпитвали сърцебиене поне веднъж в живота си - когато сърцето бие толкова лудо и силно, че изглежда, че е на път да изскочи от гърдите. Ако сте се сблъскали с подобно явление, вероятно сте се чудили дали това е нормално.

Защо понякога мога ясно да усетя ударите на сърцето си?

В нормално спокойно състояние хората обикновено не усещат сърдечните си удари, но в някои ситуации това усещане може да се появи. Например по време или веднага след физическа активност, както и по време на емоционален стрес и стресови ситуации, когато се произвеждат хормони като адреналин – всичко това кара сърцето да бие по-бързо и по-силно.

Сърдечната честота може да се увеличи поради висока телесна температура или треска. Също така, хората, които пушат, често изпитват тахикардия. Друга причина, поради която сърцето може да работи по-бързо при здрави хора, е детренирането. В този случай сърдечната честота може да се увеличи дори при минимална физическа активност, било то бързо ходене, кратък джогинг или изкачване на стълби.

Това става от заседнал начин на живот, бездействие, работа пред компютър или отдалечена работа, което е много актуално в наше време. По правило такива пациенти нямат сериозни сърдечни патологии. И можете да премахнете причината за тахикардия, като промените начина си на живот!

Сърдечен ритъм: Какви заболявания и фактори водят до аритмия и тахикардия

Защо усещам как сърцето ми бие?

Сърцето може да бие лудо при голямо натоварване - и това е нормално. Освен това натоварването може да бъде както физическо, така и емоционално. Ако се появи без външна причина, силното сърцебиене може да е признак на сърдечно заболяване, аритмия (неправилен сърдечен ритъм). В този случай трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Кога ускореният пулс е нормален и кога е опасен и е сигнал за тревога?

В ситуация, в която говорим за наличието на някакъв стресов фактор, по време на физическа активност, учестеното сърцебиене по правило е нормална, физиологична реакция на организма. Също така, ускореният пулс се счита за нормален при високи температури, причинени от заболявания като ARVI или грип. Не е необходимо да се предприемат специални мерки за намаляване на сърдечната честота, конвенционалните методи за понижаване на температурата ще доведат до намаляване на сърдечната честота.

При липса на физически и емоционален стрес силното сърцебиене (повече от 100 удара в покой или неправилен пулс) е признак на заболяване.

Как да определите сърдечния ритъм или пулса си?

За да измерите пулса си в покой, използвайте показалеца и средния си пръст, за да натиснете вътрешната страна на китката, точно под палеца. След като уловите пулса, пребройте ударите за 1 минута или 30 секунди и умножете по 2. За да осигурите надеждни резултати, първо седнете тихо за 10 минути. Пулсът може да се измери и близо до ухото, под коляното, в областта на слабините и вътре в лакътя.

Какъв трябва да е нормалният пулс на човек според възрастта му

Как да си помогнете, ако пулсът ви внезапно се ускори?

Опитайте се да се отпуснете и да заемете удобна позиция. Дишайте бавно и дълбоко, това ще помогне за нормализиране на сърдечната честота. Ако равномерното дишане не помогне, поемете въздух, покрийте носа си с ръка и се опитайте да издишате. Този метод ще повиши кръвното налягане и ще помогне на сърцето да възстанови сърдечния си ритъм.

Измиване със студена вода или глътка студена вода може да помогне.

Учестен пулс може да възникне и при недостиг на магнезий в организма. Следователно, за да се премахне този проблем, е необходимо да се набави.

Не забравяйте, че ако нямате причина да обясните сърцебиенето си, трябва да се консултирате с лекар, за да поставите диагноза. Тъй като сърдечният ритъм може да се увеличи не само по физиологични причини, но и да причини инфаркт на миокарда или пристъп при ангина.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко коса е нормално да ви пада всеки ден?

Какво се случва с тялото, ако спрете да ядете брашно за месец

Ще работи ли кето диетата за вас, ако имате диабет тип 2

Най-добрата пролетна билка за костите и холестерола

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Учени: Това е най-добрият сок за сърцето

7 алкални храни, които предпазват от инфаркт и наднормено тегло

Столична дентална клиника предлага безплатни прегледи за деца

3 симптома на много опасни заболявания, които е лесно да пропуснете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com