Какво се случва с тялото ни, ако не ядем един ден?

43545
Какво се случва с тялото ни, ако не ядем един ден?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Какво се случва с тялото ни, ако един ден не консумираме абсолютно никаква храна? Отговорът на този въпрос на пръв поглед може да изглежда сравнително ясен, но гладуването в продължение на 24 часа оказва ефект, който в някои случаи е трудно обясним.

Постът има вековна история като част от много религиозни традиции. Но напоследък той придобива все по-голяма популярност като средство за отслабване, наречено фастинг.

В тази статия ще разглеждаме не само какво се случва с тялото ни по време на гладуване, но и начините, по които можем да направим поста по-безопасен.

Какво се случва по време на гладуване?

Проучванията показват, че гладуването може да помогне за загуба на тегло. Независимо дали човек пости или не, тялото се нуждае от енергия. Неговият основен енергиен източник е захарта, наречена глюкоза, която обикновено идва от въглехидрати, включително зърнени храни, млечни продукти, плодове, някои зеленчуци, боб и дори сладкиши.

Черният дроб и мускулите съхраняват глюкозата и я освобождават в кръвта, когато тялото се нуждае от нея. По време на гладуване този процес се променя. След около 8 часа без храна, черният дроб ще използва последния си глюкозен резерв. В този момент тялото влиза в състояние, наречено глюконеогенеза, отбелязващо преминаването към режим на гладуване. В този момент метаболизмът на човек се забавя и тялото му започва да изгаря мускулната тъкан, която използва като източник на енергия.

Но проучванията ясно показват, че загубата на тегло в резултат от 24-часов глад, не се наблюдава при всеки човек. Това се отнася най-вече за хората с наднормено тегло.

Дните на гладуване се свързват и със създаването на фалшиво чувство за сигурност, което кара хората да пренебрегват положителните хранителни навици в ежедневието си.

Други ефекти от гладуването

Освен че подпомага загубата на тегло, неприемането на храна за един ден може да има и други ползи за здравето. Изследванията показват, че случайното 24-часово гладуване може да подобри сърдечно-съдовото здраве.

Някои доказателства от изследвания върху животни показват, че гладуването може да помогне в борбата с някои видове рак или дори да помогне за запазването на паметта.

Гладуването съдейства за нормализиране на нивата на холестерола и захарта, както и за намаляване на възпалението и за редуциране на риска от развитие на диабет, Алцхаймер и Паркинсон.

Прием на вода

Пиенето на много вода може да помогне за ограничаване на пристъпите на глад. То е от съществено значение за поддържането на здравето, независимо дали човек пости или не. Когато гладуват 24 часа, някои хора консумират други напитки като чай, черно кафе или подсладени напитки с нулеви калории.

Рискове

Въпреки че обикновено е безопасно, гладуването в продължение на 24 часа може да бъде рисковано за някои хора:

  • хора с диабет
  • хора с анамнеза за хранителни разстройства
  • хора, които използват лекарства, приемани с храна
  • деца и юноши
  • бременни и кърмачки

Ползите от постите и гладуването

По време на Великденските пости единственото, което може да се случи, е човек да спре да приема лекарствата си. Това каза диетологът д-...

Кой е най-безопасният начин за прекъсване на поста?

Според Челси Амер, регистриран диетолог, има няколко начина за безопасно прекъсване на гладуването:

Приемане на повече вода.

Консумиране на малки порции храна, за да се избегне натоварване на храносмилателната система.

Дъвчене на всяка хапка поне 30 пъти.

Диетолог: Ако не спите добре на пълен стомах, по-добре си лягайте гладни

Общоприето е, че храненето през нощта е сигурен начин за натрупване на излишни килограми. Това правило обаче, не винаги работи, казва п...

Консумация на по-лесно смилаеми храни - за предпочитане варени зеленчуци вместо сурови.

Избягване на нови храни след гладуване, защото това може да раздразни допълнително храносмилателната система.

Извод

Изводът, до който стигат учените, е че гладуването в продължение на 24 часа обикновено е безопасно и може да бъде изключително полезно като средство за отслабване. Но постенето не помага за отслабването повече от другите конвенционални подходи и може да бъде по-трудно да се придържате към него в дългосрочен план.

Ако ви се налага да гладувате по здравословни причини, от съществено значение е постът да не се изпълнява по-дълго от необходимото. Дългосрочното гладуване води до лишаване на тялото от основни хранителни вещества и това може да причини много усложнения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com