X
 
 

Какво трябва да знаем за цитонамазката

30801 0
Какво трябва да знаем за цитонамазката
Снимка: iStock/Guliver
Цитонамазката е едно от изследванията в урогениталната сфера. Тя е един от най-често срещаните методи за анализ в съвременната медицина. С нейна помощ е възможно да се идентифицират не само обикновени възпаления, но и да се предотврати рак. Въпреки надеждността и достъпността на метода, не всички жени разбират необходимостта от редовни тестове и прегледи.

Какво означава анализът от цитонамазка при жени

Всяка жена, поне веднъж в живота си, трябва да посещава гинеколог и да е преминала процедурата цитонамазка.

При този метод се взема секрет от микрофлората и може да се установят инфекции. Цитонамазката се прави от стените на шийката на матката, влагалището и цервикалния канал. В лаборатория се извършва микроскопично изследване на клетките от биологичен материал. Такъв анализ, показва състоянието на епителни клетки в матката и вагината. Помага да се открият патогенни микроорганизми, както и да се установят болестите, предавани полово. Препоръчително е, да се прави цитонамазка, веднъж годишно, дори ако няма видима причина за тревога. Смята се, че много инфекции живеят за дълго време, без да причинят никакви симптоми.

Кога е задължително изследване с цитонамазка

При усещане на дискомфорт, придружен от сърбеж, необичайно освобождаване на секрети, внезапна болка или и парене в областта на гениталиите. Във всички тези случай цитонамазката е задължително изследване.

Такива признаци са знак за наличие на заболяване. Освен това е препоръчително проучване на биоматериал. Той може да установи наличие на инфекция, предавана по полов път.

Гинекологът предписва тест за цитонамазка и на жени, планиращи бременност, подготовка за IVF или друго изкуствено осеменяване. На жени, които чакат бебе, се прави теста три пъти през целия период, тъй като инфекциите се предават, могат да усложнят раждането или да провокират спонтанен аборт.

Видове тестове за цитонамазка

В гинекологията има няколко вида анализ на цитонамазка, в зависимост от вида на изследването.

Какво да правим когато сме болни

Както всяка година, и през 2019 стана ясно, че през януари върлува вирус, чийто пик се очаквал в края на месеца и началото на следващия...

Най-честият е обща цитонамазка. С него може да се определи състоянието на епителните клетки и да се открият заболявания, причинени от микроорганизми патогенни.

Другото изследване е бактериоскопско изследване. С него се диагностицират и някои болести - гонорея, трихомониаза. Такива са предавани по полов път.

По време на анализа се отчита броя различно оцветени микроорганизми. Те определят формата на бактериите, размера и местоположението им.

В наши дни, най-надеждният начин за диагностициране на скрити инфекции е, чрез цитонамазка.

Предимствата на метода са:

Пиенето на 3-4 кафета на ден носи повече ползи, отколкото вреди

Пиенето на три до четири чаши кафе на ден може да донесе повече ползи, отколкото вреди за здравето. Сред тях са намален риск от преждев...

- висока точност при определяне на причинителя на инфекцията;

- способност да се определя присъствието на вирус;

- възможността за поставяне на точна диагноза въз основа на една клетка микроорганизъм.

Не е трудно да се интерпретира анализът на цитонамазка за латентни инфекции. Резултатът може да е положителен или отрицателен. Независимо от това, декодирането на всеки анализ и назначаването на лечение се извършва само лекар.

Цитонамазката е доста надеждна диагностична процедура. С нея могат да открият най-сериозните заболявания в гениталната област, а цената на анализа е достъпна за всеки.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители