Какво трябва да знаете, за да се предпазвате от бъбречни възпаления?

9505
Какво трябва да знаете, за да се предпазвате от бъбречни възпаления?
Снимка: iStock

Бъбреците се явяват като първостепенна по важност съставна част от пикочно-половата система на организма. Това се обуславя изключително широкия спектър на функционалност, с която са натоварени, за да обезпечават нормалното съществуване на човешкия организъм, а именно: първо, да отделят отпадни продукти чрез урината; второ, да филтрират кръвен поток, постъпващ през артериите към сърцето; трето, да регулират цялостния баланс на течности в тялото; четвърто, да филтрират и регулират постъпващите в кръвта минерални съединения; пето, да филтрират отпадни хранителни или/и лекарствени субстанции с токсичен ефект; шесто, да участват в генерирането на хормоните, регулиращи червените кръвни телца; седмо, да нормализират стойностите за кръвното налягане; осмо, да спомагат за поддържането на здрава костната система.

Тази многофункционалност на бъбреците обуславя, обаче, тяхната скрита чувствителност и уязвимост да се поддават на вредния ефект на установени във всекидневието „лоши“ навици.

И което е по-лошо, бъбречните заболявания възникват се развиват често пъти постепенно, без видими симптоми. Съществено е също така да се знае, че дори при 80% намалена функционалност на бъбреците, те са в състояние да поддържат нормалното съществуване на индивида, което прави още по-трудно откриването и лечението на дадено бъбречно заболяване.
Превантивните мерки по отношение на трудно откриваемата, намаляваща функционалност на бъбреците включват:

Лекар: Тези 3 симптома с очите издават болни бъбреци

1.    Предпазване на организма от хипотермия – преохлаждане, дължащо се на продължителен престой при отрицателни температури, когато се носят „леки“ дрехи, или се седи продължително върху студени повърхности, евентуално и с мокри крака. Ако организмът – и по-специално бъбреците – са подлагани /особено няколкократни/ на подобни предизвикателства, то тяхното възпаление е почти сигурно.

Изключение тук правят т.нар. „моржове“, както и онези индивиди, които системно и постепенно подлагат организма си на „каляващи“ по отношение на студа процедури.

2.    Навременно лекуване на настинки, причинени от небрежно отношение при „лошо време“ – без чадър при обилен дъжд, или затопяващ се сняг, с неподходящо облекло или/и обувки. Тук бързото затопляне на организма и особено на издтиналите мокри крака е от решаващо значение да се избегне бъбречното възпаление.

Лекар: Този необичаен симптом издава болни бъбреци

3.    Ограничаване на употребата на болкоуспокояващи „хапчета“, чиито странични ефекти имат безусловно негативен ефект, особено по отношение на бъбреците

4.    Навременно търсене на лекарска консултация за навременно, адекватно лечение на често пъти хронични заболявания като стенокардия, кариес, синузит и други, които имат унищожителен ефект върху работата на бъбрещите. Индикации за това са: наличие на груба кожа с пукнатини по петите; трайно напълняване; запек.

5.    Възприемане на хранителен режим, щадящ работата на бъбреците, което включва поемане на умерени количества качествена храна.

6.    Контрол (редово измерване на стойностите) на кръвното налягане в нормално установените граници, тъй като при хипертония (високо кръвно налягане), бъбреците се натоварват прекомерно, което води до постепенното им атрофиране.
Спазването на изложените по-горе превантивни мерки е неотменно изискване за трайното установяване на здравословен начин на живот.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

20 храни, които помагат за отслабване

Лекар: 4 храни, които са най-вредни за панкреаса

Това е най-добрият пролетен зеленчук за холестерола и имунитета

Възпалените лимфни възли на шията са първият знак за сериозно заболяване

Специалистите ги наричат "вторият ни мозък": 4 начина, с които ще си осигурите по-добър живот

7 предупредителни знака, че сме психически и емоционално изтощени

Топ 7 на най-добрите чая, които помагат за отслабване

Какво трябва да направим, ако пулсът ни е нисък?

Кафе за отслабване - преди или след хранене трябва да се пие

Може ли да се ядат череши при диабет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com