Кардиолог: Това са най-добрите напитки след инфаркт и инсулт

36784
Кардиолог: Това са най-добрите напитки след инфаркт и инсулт
Снимка: iStock/Guliver

След прекаран инфаркт или инсулт рискът от смърт се увеличава значително. Според руския кардиолог Виталий Торопов редовната консумация на зелен чай или кафе намалява риска от смърт.

Кафе и зелен чай след прекаран инфаркт или инсулт

Обикновено лекарите препоръчват на хората със сърдечни проблеми да пият само зелен чай. Според кардиолога Виталий Торопов, изследване на японски учени е доказало, че кофеиновите напитки значително намаляват риска от смърт, особено за тези, които са преживели сърдечно-съдов инцидент.

Като част от експеримента авторите са анализирали информация за здравето на почти 46 000 души на възраст от 40 до 79 години. Освен това 60% от участниците са били жени.

Експертите решили да разделят участниците в три групи: прекарали мозъчен инцидент, прекарали сърдечен инцидент и непретърпели нито един съдов инцидент.

"Тих" инфаркт - кардиолог разкри как да го разпознаем

Лекарят пояснява, че учените са изследвали навиците на хората по отношение на консумацията на зелен чай и кафе и са стигнали до извода, че тези напитки могат да бъдат полезни за пациенти, засегнати от горните съдови патологии. Пиенето им повишава шансовете за по-дълъг живот за хора, преживели посочените съдови инциденти.

Резултатите са изненадващи: Всеки, който е имал инфаркт, има шанс да намали риска от смърт с около 22%, като пие чаша кафе на ден, в сравнение с хората, които не пият кафе редовно.

Изследователите също така установяват, че участниците в третата група, които никога преди не са претърпявали един от двата инцидента, могат да намалят риска от смърт с 14%, ако пият повече от една чаша кафе на седмица.

За справка: чаша зелен чай, взета предвид от изследователите, съдържа около 100 милилитра течност, чаша кафе - 150 милилитра.

И двете напитки активират мозъчната дейност благодарение на кофеина, който повишава концентрацията на хормона на щастието - допамин. В същото време зеленият чай намалява производството на аденозин, вещество, което забавя реакциите на нервната система. Влияе върху мозъчната дейност, паметта, вниманието и настроението.

В допълнение към кофеина, чаят съдържа L-теанин, друго вещество, което повишава допамина и стимулира мозъка да произвежда алфа вълни. Проучванията показват, че комбинацията от L-теанин и кофеин засилва мозъчната стимулация. Самият ефект обаче е по-мек, по-стабилен и по-продължителен отколкото от кафето.

През 2011 г. американски учени проведоха експеримент, за да установят възможността за лечение на болестта на Алцхаймер с екстракт от зелен чай. Резултатите показват, че екстрактът е полезен при лечението на деменция, но дозите от лекарството са твърде високи за хората.

Повечето добавки за отслабване съдържат зелен чай, тъй като той засилва метаболизма. Това се дължи на кофеина, който помага на тялото да се възстанови, за да получи енергия от мазнините.

Още: Инфаркт в жегата: Кардиолог разкри как да се предпазим

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com