Картофи и домати - лекар разкри за кого са най-опасни

12305
Картофи и домати - лекар разкри за кого са най-опасни
Снимка: iStock

Картофите и доматите са едни от най-консумираните зеленчуци. Но според руския токсиколог д-р Михаил Кутушов те увеличават риска от рак при някои хора.

Патладжаните също спадат към семейството на тези зеленчуци - те имат широк спектър от полезни качества поради съдържанието на витамини, микроелементи и фибри в тях. Но ако стомашно-чревният тракт не е твърде здрав, консумацията им може да бъде вредна. Токсикологът Кутушов казва, че при проблеми със стомашно-чревния тракт тези зеленчуци увеличават риска от рак.

Домати и картофи - вреда от тях

„При съществуващи стомашно-чревни проблеми има голяма вероятност зеленчуците от това семейство да не се усвояват правилно. В резултат на това веществата, влизащи в състава им, могат да се натрупват в червата и да причинят запек, което допринася за дразнене и възпаление на лигавиците. Това увеличава рискът от развитие на различни заболявания на стомашно-чревния тракт, включително онкологични “, споделя д-р Кутушов.

Лекар разкри какво се случва с кръвното ви, когато ядете домати

В допълнение тези зеленчуци могат да съдържат естествения токсин соланин. Попадайки в тялото, той провокира възникването на проблеми с метаболизма, черния дроб и бъбреците, стомашно-чревния тракт и нервната система.

„За да се намали вероятността от отравяне на тялото, човек трябва да се откаже от зелени и горчиви картофи, употребата на сурови патладжани, както и сурови неузрели домати“, съветва д-р Кутушов.

Но все пак не трябва да се забравя, че консумацията на тези зеленчуци оказва положително влияние върху различни процеси в човешкото тяло се обяснява с наличието на голям брой полезни елементи в състава им. Първо, картофите са богат източник на аскорбинова киселина или витамин С. Макар и в по-малки количества, те съдържат и витамини от група В. Второ, поради високото съдържание на нишесте, този зеленчук доставя значително количество въглехидрати на тялото и дават на човек енергия и жизненост. Трето, картофените протеини осигуряват на човешкото тяло 14 от 20 незаменими аминокиселини.

Освен това, консумирани във всякаква форма, те са много богати на калий. Този минерал допринася за борбата с хипертонията, тъй като насърчава вазодилатацията. Калият в състава на тези зеленчуци също има диуретични свойства и е от съществено значение за хората, ацидоза, цистит и простатит. Насърчавайки отстраняването на излишните течности от тялото, калият му помага да поддържа нормален метаболизъм.

Още: Йод за богата реколта от домати: Топ 4 на най-добрите рецепти

Важно: Информацията е предоставена за справка. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кардиолог: Яжте това 2 пъти седмично и кръвното ви ще бъде нормално

10 лекарства, които НЕ се пият с кафе

20 храни, които помагат за отслабване

Лекар: 4 храни, които са най-вредни за панкреаса

Това е най-добрият пролетен зеленчук за холестерола и имунитета

Възпалените лимфни възли на шията са първият знак за сериозно заболяване

Специалистите ги наричат "вторият ни мозък": 4 начина, с които ще си осигурите по-добър живот

7 предупредителни знака, че сме психически и емоционално изтощени

Топ 7 на най-добрите чая, които помагат за отслабване

Какво трябва да направим, ако пулсът ни е нисък?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com