Кисело зеле - как влияе на черния дроб

162536
Кисело зеле - как влияе на черния дроб
Снимка: iStock

Благодарение на своите полезни свойства, киселото зеле ще помогне за подобряване на здравето при много заболявания. Препоръчва се на хора, страдащи от астма, анемия, дефицит на витамини, сърдечно-съдови заболявания, запек, дисбиоза, хемороиди, гастрит с ниска киселинност, холецистит, подагра. Но как влияе на черния дроб - отговор на този въпрос дава руският лекар Михаил Гинзбург.

Кисело зеле за черния дроб

"Ползата от този продукт за черния дроб е преди всичко, че поддържа водно-солевия баланс в организма на ниво, което намалява вредното въздействие на алкохола. Витамин С, на който е богат този зеленчук, и бактериите, които са полезни за храносмилателната система, предпазват тялото от интоксикация с вредни вещества", казва лекарят.

Кисело зеле - лекар разкри как влияе на холестерола

Употребата на този ферментирал зеленчук намалява нивата на холестерола и глюкозата в кръвта, тъй като влияе върху метаболитния процес в черния дроб. Това означава, че зелето трябва да бъде включено в диетата, тъй като помага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

“Ако имате мастна хепатоза, трябва също да ядете кисело зеле, осолени домати, кефир и да добавите чесън и лук към вашите ястия. Важно е да водите активен начин на живот, да спортувате, да приемате витамини D, витамини А и Е, които помагат за намаляване на нивата на мазнини. Въпреки това, преди да ги използвате, трябва да се консултирате с лекар”, казва още експертът.

Много видове зеле активират работата на чернодробните ензими за неутрализиране на токсините (бяло зеле, броколи, брюкселско зеле, карфиол и др.). Особено полезни са супите със зеле, задушено или кисело зеле.

Храните, които възстановяват чернодробните клетки, включват зеленчуци, зеленчуци, плодове, горски плодове, риба, постно месо, нискомаслени млечни продукти, бобови растения, ядки и растителни масла като зехтин. Включването на тези храни в ежедневната ви диета може да има положителен ефект върху функцията на черния дроб. 

“Основата на диетата за хепатоза са зеленчуци, млечни продукти и зърнени храни, диетични видове месо и риба. Храната трябва да се приготвя варена, задушена или, в краен случай, печена. Пържените храни и печива са строго забранени, богатите месни бульони са много вредни. „Бързите“ въглехидрати и подправките трябва да се изключат”, съветва още лекарят.

Кой няма полза от киселото зеле?

Този продукт не се препоръчва за хора, страдащи от хипертония. Повишената киселинност на стомашния сок също е един от страничните ефекти от консумацията му. Той не се препоръчва при възпаление на стомаха по време на обостряне, язви или бъбречни патологии 

“По принцип здравите хора могат да го ядат ежедневно, но порцията не трябва да надвишава 100-150 гр”, казва още лекарят.

Киселото зеле - тези грешки са причината за появата на слуз в него

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com