Кои храни помагат за подобряването на паметта

13203
Кои храни помагат за подобряването на паметта
Снимка: iStock/Guliver

Мозъкът е най-сложният орган в човешкото тяло и точно от неговата работа зависят интелектът, движенията, речта, паметта и емоциите ни. Ето защо поддържането на доброто му здраве е от огромно значение за общото ни здравословно състояние.

Ключовите фактори за оптимална мозъчна функция са много, но нека изброим само основните, а именно - придържането към здравословен начин на живот, балансираното и разнообразно хранене, както и умерената физическа активност.

Съществуват и някои естествени храни, които са от особено значение за добрата работа на мозъка. Те са богати витамини, антиоксиданти и полезни мастни киселини и минерали, в това число калций, магнезий или калий. Сега ще се спрем точно на тях.

Авокадо

За съжаление, няма „вълшебни“ продукти, които могат да ви накарат да се съсредоточите за секунди, но има много, които са от голяма полза за мозъка и цялостното състояние на организма.

Авокадото се нарежда сред тях. Това е плод, изключително богат на здравословни мастни киселини, витамини Е и С и фосфор, който се грижи за мембраната, която покрива мозъчните неврони. В същото време, този плод се слави със своите антиоксидантни свойства, играещи ключова роля в борбата със стареенето и влошеното здраве на мозъка. Поради тази причина експертите препоръчват да го добавяте редовно към вашата диета.

7 ТРИКА ЗА КОНЦЕНТРАЦИЯ

Горски плодове

Сред най-добрите храни за памет и концентрация са плодове като боровинки, касис, малини и къпини. Те също са отличен източник на антиоксиданти, защото съдържат флавоноиди и полифеноли, които са от ключово значение за предотвратяване на клетъчното окисление и подобряване на когнитивната функция в мозъка. Освен това, високото съдържание на витамин С и фолиева киселина също превръща тези храни незаменими съюзници в предотвратяването на стареенето на клетките.

Тлъсти риби

Те също са от най-ценните храни за памет и концентрация, затова редовното им добавяне към менюто в никакъв случай не бива да се пренебрегва. Тази храна помага много и за поддържане доброто състояние на сърдечно-съдовата система, заради високото съдържание в нея на Омега-3.

Яйца

Едва ли повечето хора подозират, че яйцата са много полезни за невроните. Всъщност, те са естествен източник на протеини и на лечебното вещество, наречено холин, което се съдържа в жълтъка. Без него нормалното функциониране на мозъка е просто невъзможно.

Холинът е част от витамините от група В, които също са от огромно значение за защита на мозъка и действието му се изразява в засилване на невротрансмитерите, които позволяват на информацията, получена отвън, да достигне до мозъка и да се съхранява в него правилно. Можете да подобрите значително паметта си, ако ядете от три до четири яйца седмично. Но все пак не трябва да се злоупотребява с тях.

Ядки

COVID-19 атакува паметта и концентрацията

Невролози съобщават за увеличаване на броя на пациентите с оплаквания от увреждане на паметта и способността за концентрация след прека...

Сред най-популярните естествени храни за памет и концентрация са бадемите, шам фъстъците, фъстъците, орехите и много други ядки. Те са и чудесен източник на антиоксиданти, които пазят мозъчните клетки от увреждане.

Също така, ядките стимулират мозъчните честоти и подобряват когнитивните процеси. Те обаче трябва да се консумират умерено, защото са изключително калорични и могат да доведат до натрупване на излишни килограми.

Банан

Енергийната стойност на банана, както и високото съдържание на калий и наличието на витамини В6 (пиридоксин) и С, подпомагат подобряването на паметта и концентрацията. Освен това, любимият на много от нас плод е пълен с триптофан - незаменима аминокиселина, която дейно участва в контрола на нивата на стрес и тревожност.

Какао

Може ли червеното вино да ни предпази от Алцхаймер?

Червеното вино е напитка, богата на антиоксиданти, които помагат да се предотврати развитието на сърдечно-съдови заболявания и преждевр...

Всички любители на какаото имат невероятен късмет, тъй като това без съмнение е една от най-здравословните за мозъка храни. То е богато на антиоксидантни и невропротективни флавоноиди, които са от огромно значение за състоянието на този важен орган.

Освен всичко това, какаото е и естествен стимулант със съдоразширяващ ефект, който подобрява кръвообращението и съответно снабдяването на мозъка с кислород. Има и още един начин да си го набавяте в организма - като похапвате тъмен шоколад, но съдържанието на какао трябва да е минимум 72%.

Розмарин

Сред всички подправки, розмаринът е вероятно най-добрият продукт, способстващ за подобряване на паметта и концентрацията.

Това е едно от най-тачените лечебни растения от векове насам, при това не само заради своите антисептични, диуретични, прочистващи, ветрогонни или спазмолитични свойства, но и заради високото съдържание на антиоксиданти като карнозол и карнозова киселина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои витамини са най-подходящи за прием през пролетта

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com