Кои храни са полезни при камъни в жлъчката

4376
Кои храни са полезни при камъни в жлъчката
Снимка: Pixabay.com

Камъните в жлъчката, въпреки че не са сериозно заболяване, изискват специално внимание и промени в хранителния режим. Лекарите обикновено препоръчват диета като част от терапията. В тази статия ще разгледаме храни, които са полезни при камъни в жлъчката и могат да помогнат за поддържане на здравословни нива на жлъчен сок.

Кои храни са полезни при камъни в жлъчката?

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни, като пшенични трици, кафяв ориз и овесени ядки, са изключително полезни при проблеми с жлъчката. Богати на фибри, те помагат за елиминирането на излишните жлъчни сокове и намаляват образуването на камъни. Една порция на ден може значително да подобри функциите на жлъчния мехур.

Камъни в жлъчката - какви са симптомите

Елда

Ястията от елда са прекрасен начин да намалите нивата на мазнини в организма. Богата на неразтворими фибри, елдата помага за съхранението на жлъчния сок и предотвратява образуването на камъни. Витамините B и E, както и минералите, я правят отличен избор за здравословно хранене.

Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове, като лимони и портокали, са известни със своите стимулиращи свойства за отделянето на жлъчен сок. Те съдържат пектин, което помага за премахването на камъните. Избирайте цели плодове пред преработените сокове за максимална полза.

жлъчка

Храни, богати на лецитин

Лецитинът, съдържащ се в ядките, соята, лещата, нахута и граха са от съществено значение за предотвратяването на образувани камъни. Тези храни помагат в поддържането на съставките, които предотвратяват образуването на камъни, на оптимални нива.

Артишок

Артишокът, съдържащ цинарин, играе важна роля в поддържането на здравето на черния дроб и жлъчния мехур. Регулирането на функциите им помага за предотвратяването на образуването на камъни. Включете артишок в рациона си за оптимални резултати.

5 храни, които НЕ трябва да ядете при камъни в жлъчката

Грозде и боровинки

Гроздето и боровинките съдържат ресвератрол, който възстановява функциите на жлъчния мехур. Ползвайте ги в разумни количества за подпомагане на лечението при камъни в жлъчката.

При камъни в жлъчката, храненето играе ключова роля в управлението и предотвратяването на проблема. Добавянето на пълнозърнести храни, елда, цитрусови плодове, храни с лецитин, артишок, грозде и боровинки към вашия рацион може да има положителен ефект. Все пак, следвайте указанията на вашия лекар и диетолог, за да се гарантира ефективното и безопасно управление на състоянието ви. Съчетавайте разнообразни храни и поддържайте баланс в хранителния си режим за оптимално здраве.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика! Единствено лекар може да постави правилната диагноза!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com