Кои храни се смятат за много полезни при висок креатинин

24336
Кои храни се смятат за много полезни при висок креатинин
Снимка: Thinkstock/Guliver

Креатининът е важен елемент за тялото. Той е азотсъдържаща карбонова киселина. На първо място, това е източник на енергия. Основното свойство на веществото е насищането на клетките с водни молекули.

Храненето играе решаваща роля за поддържането на здрави бъбреци и намаляването на нивата на креатинин. Храненето на балансирана диета с ниско съдържание на протеини и високо съдържание на плодове и зеленчуци, течности и ниско съдържание на натрий може да помогне за предотвратяване на увреждане на бъбреците и подобряване на бъбречната функция. Диета, богата на протеини, може да повиши нивата на креатинина, тъй като протеините съдържат аминокиселини, които се използват за синтезиране на креатинин. Освен това, храни, богати на креатинин, като месо и риба, могат да доведат до повишаване на нивата на креатинин.

Кои храни се смятат за много полезни при висок креатинин

Още: Дженифър Анистън разкри точно какво яде, за да поддържа идеална фигура

Диетата на растителна основа може да намали нивата на креатинин в кръвта. Например, едно проучване, при което участниците са били на вегетарианска диета в продължение на 6 седмици, показва намаляване на нивата на креатинин в кръвта.

Диета, богата на растително масло, може да увреди бъбречната функция. Мазните храни могат да намалят притока на кръв към бъбреците и да нарушат тяхната функция. Добавянето на креатинин може да повиши нивата му в кръвта в краткосрочен план, но това обикновено не е свързано с намаляване на бъбречната функция. Важно е да се има предвид, че приемането на креатин трябва да се извършва под наблюдението на лекар и в съответствие с препоръките за дозиране.

Креатинът се съдържа в месото и рибата, а също така частично се синтезира от аминокиселини. Според експерти дневната нужда за един спортист е 2-4 г. Имайте предвид, че за да си набавите това количество от веществото с обикновена храна, трябва да ядете поне 200 г телешко или друго червено месо на ден, което е доста трудно. Освен това ще доведе до допълнителен стрес върху вътрешните органи, които ще получат не чиста енергия, а цял набор от протеини и мазнини. Ето защо креатинът се препоръчва за абсолютно всички спортисти, особено след като е лесен за закупуване и цените му са доста достъпни. Тази спортна добавка е особено популярна сред представителите на силовите и скоростните дисциплини. Те отбелязват значително увеличение на максимално вдигнатото тегло на лежанката, броя на повторенията и пиковата скорост за кратък период от време.

Защо ни е нужен креатин?

Още: Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Именно това вещество ни помага да се справим с болката и физическия дискомфорт. В допълнение, елементът помага за укрепване на ставите и сухожилията и зарежда с енергия.

  1. Сила и издръжливост. По време на тежки тренировки тялото се обръща предимно към този източник на енергия.
  2. Мускулен обем.
  3. Скоростта на възстановяване и растеж на мускулната тъкан. Елементът подобрява качеството на хранителната среда на мускулите, като по този начин осигурява доставка на гликоген и строителен материал.
  4. Съдове. Намаляване на нивата на холестерола, което предотвратява появата на инфаркт на миокарда и други съдови заболявания.
  5. Сърце. Креатинът естествено регулира правилния ритъм на контракциите.

Кои храни са с високо съдържание на креатин и как влияят върху нивата на креатинин в тялото?

Най-големите хранителни източници на креатин са животински продукти:

Още: Кои са първите симптоми при висок креатинин

  • месо: телешкото, свинското и агнешкото имат високо съдържание на креатин, особено ако са приготвени на висока температура;
  • риба: риба тон, сьомга и херинга са добри източници на креатин;
  • други източници: Креатинът може да се намери в по-малки количества в някои млечни продукти като мляко и сирене.

Въпреки че консумацията на храни, богати на креатин, може да повиши нивата на креатинин в тялото, това не е непременно причина за безпокойство. Всъщност някои проучвания показват, че добавките с креатин могат да подобрят представянето при упражнения и мускулната сила при спортистите. Въпреки това, за хора с бъбречно заболяване или лоша бъбречна функция, високите нива на креатинин може да са признак за увреждане на бъбреците.

Източник: "Ескулап"

Кои са забранените храни при висок креатинин?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Диабет тип 2 при деца - важно е да знаете тези неща

Лекар: Хората с тези заболявания ТРЯБВА да ядат ягоди

Излизат ви стрии без причина? Ето на какво е симптом това!

6 начина да си набавите полезни за сърцето витамини, без да приемате хранителни добавки

Това е най-добрият начин да останете хидратирани, ако имате диабет

Лекар: Ментата е вредна за тези хора

Обърнете внимание на тези симптоми, издават много тежко заболяване

Как да разберете, че страдате от лупус

Храните, които трябва да се ядят само до обяд

Италиански учен: Това е тайната на дълголетието

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com