Коя билка е най-добра за успокояване на нервите?

20933
Коя билка е най-добра за успокояване на нервите?
Снимка: iStock

Лечението с билки и билкарството имат стари корени в България. Билките се използват с лечебни и профилактични цели както в хуманната медицина, така и във ветеринарната от незапомнени времена. Лечебните свойства на някои растения са били известни още преди повече от 5000 години, като едни от първите лекари – Гален, Хипократ и други се възползват от лечебните им полезни свойства и говорят за ползите от билките.

У нас лечението с билки също датира от древни времена. В труда си „Изследвания върху растенията“ Теофраст, наричан баща на ботаниката, разкрива Тракия като един от най-богатите на лечебни растения район. Хрянът, пелинът, шипката, глогът, жълтият кантарион и много други се използват у нас за лечение и профилактика на заболявания още от Средновековието. Ето защо не се учудваме, че и днес билките успешно заместват или допълват лечението на редица заболявания и облекчават състояния, свързани със здравето и различни здравословни проблеми. Билка за успокояване на нервите например е добро решение за страдащите пациенти, което помага на засегнатите да приемат по-малко медикаменти, което ще рече и по-малко странични ефекти, тъй като билките рядко имат  сериозни противопоказания и странични ефекти за разлика от лекарствата, които фармацията създава и предлага.

Още: Кои билки най-добри за спиране на кръвотечение?

Билка за успокояване на нервите – коя е най-добрата и коя да изберем?

Ако търсим билка за успокояване на нервите, като под успокояване на нервите имаме предвид билка, ефективна при нервно напрежение, усещане за страх и напрегнатост, то  може да разчитаме на няколко, познати с ползата си за лечение на тревожност. Сред тях са:

- Маточина

Предварителни изследвания сочат маточината като билка, която се справя със симптомите на тревожност, нервност и възбудимост. Маточината обикновено се понася добре, не предизвиква осезаеми странични ефекти при краткосрочна употреба и се счита за безопасна, когато се приема за кратко време. Продължителната употреба може да доведе до гадене и коремна болка, но не и до по-сериозни или застрашаващи здравето и живота оплаквания и странични ефекти.

-  Пасифлора

Още: Забравете за нощното изпотяване: Народната медицина идва на помощ с 2 лесни рецепти

Няколко клинични проучвания сочат тази билка като идеален помощник при стрес и тревожност и подчертават, че тя определено помага и е сред най-добрия избор, ако се нуждаете от билка за успокояване на нервите. Пасифлората се счита за безопасна, когато се приема според указанията, макар че според някои проучвания може да причини сънливост и замаяност при  дългосрочна употреба. И все пак е по-безопасна и с по-малко странични ефекти от приема на медикаменти.

-  Лавандула

Лавандулата може да помогне както при  вътрешен прием,така и използвана като част от ароматерапия. Лавандула според последните изследвания може да намали тревожността, но трябва  да не се прекалява с приема през устата, тъй като са възможни странични ефекти – запек и главоболие, както и увеличаване на седативния ефект на лекарства и добавки и да причини ниско кръвно налягане.

-  Лайка

Още: Забравете диетите: Отслабнете естествено и бързо с невероятната сила на билките

С употребата на лайката, която е сред най-известните и препоръчвани за тревожност и притеснения билки, трябва да се внимава. Краткосрочната употреба на лайка се счита за безопасна и изключително ефективна за намаляване на симптомите на тревожност. Но лайката може да увеличи риска от кървене, когато се използва с лекарства за разреждане на кръвта, поради което не трябва да се приема от всеки и пациентите, решили да изпробват лично действието на лайката, е добре  да се консултират с лекаря си.  Употребата на лайка може да причини алергични реакции при някои хора, които са чувствителни лайка, което налага внимателен и обмислен прием  от пациенти с алергии.

Коя билка за успокояване на нервите да избягвате и защо?

Има билки, за които се счита, че помагат, но последните изследвания опровергават това или подчертават, че действат при едни пациенти, но при други не водят до никакво подобрение, както и билки, които определено имат ефект за успокояване на нервите, но страничните им ефекти и риска за здравето не си заслужава приемът им. Такива билки са:

  • Кава, която е изключително ефективна за лечение на безпокойство, но се доказа, че води дори при краткосрочна употреба сериозно увреждане на черния дроб. Ето защо Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) издаде предупреждения относно употребата на хранителни добавки, съдържащи кава.
  • Валериан – хората се кълнат в положителното му въздействие, приемат го като добавка – валериана-глог-мента, използват го за ароматерапия, под формата на китка в леглото, която има за цел да успокои ума, намали нервното напрежение и подпомогне заспиването, но не всички пациенти, изпробвали  валериана, могат да се похвалят с подобни резултати. Билката действа при едни пациенти, а е напълно безсмислен приемът ѝ при други, като учените все още не знаят причините за това.

Още: Кои билки помагат за ниско кръвно?

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Източник: Mayoclinic

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com