Коя храна е функционална и как тя може да ни помогне

921
Коя храна е функционална и как тя може да ни помогне
Снимка: iStock

Не е изненадващо, че вашата диета се отразява на вашето здраве, но информираността за това какви храни ядете може да помогне за лечение на проблеми като запек и тревожност. Ако напоследък не се чувствате добре, причината може да е в това, което сте яли, но промяната на менюто също може да бъде решението на проблема ви. Запознайте се с функционалните храни.

Още: 7 основателни причини да ядете повече ягоди

Функционалните храни, както са определени от Mayo Clinic, са „храни, които имат потенциално положителен ефект върху здравето отвъд основното хранене“. Независимо дали това намалява риска от заболяване или разстройство, или просто лекува специфичен здравословен проблем, с който сте се борили, функционалните храни могат да бъдат част от вашия план за лечение, както и част от вашето меню. Те са не само здравословни - те са и полезни.

Ако сте се борили с проблеми с храносмилането, съня или тревожност, приемането на тези храни може да промени здравето ви. За сериозни проблеми говорете с вашия лекар. Но коригирането на вашата диета може да започне трудният процес. Вижте с какво могат да ви помогнат функционалните храни по-долу.

Храни, които помагат при запек

Проблемът със запека може да доведе до екстремно чувство на дискомфорт и подуване на корема - но има много храни, богати на фибри, които могат да помогнат. Спанакът, например, съдържа огромните 4 грама на варена чаша, но също така е пълен с магнезий, минерал, който се намира в много лаксативи, който може да помогне за движението на храната в храносмилателния ви тракт. Обикновените пуканки също имат около 4 грама фибри на 3 чаши. А що се отнася до портокалите, изследване върху животни, подкрепено от Националната природонаучна фондация на Китай, установява, че нарингенинът, съединение, намиращо се в портокалите и грейпфрутите, може да има слабителен ефект.

Опитайте също: сини сливи, киви, овесени ядки и кафе

Избягвайте: млечни продукти, червено месо, нездравословна храна

Храни, които помагат при рефлукс и киселини

Когато става въпрос за уреждане на чувството за парене в гърдите, избягването на определени храни може да бъде полезно. Но има и храни, които можете да добавите към диетата си като джинджифил, добре известно противовъзпалително средство. Проучване на Медицинския факултет на Мичиганския университет показва, че джинджифилът има потенциал да намали нивата на ейкозаноидите, което означава, че може да намали възпалението. Той също така съдържа химикал, открит в много антиациди, използвани за лечение на киселини. Можете да го приемате под формата на капсули или да го пиете на чай в малки дози.

В проучване на Калифорнийския университет, Бъркли, са установили, че яденето на зеленчуци с високо съдържание на фибри, като броколи, е свързано със значително намаляване на риска от заболяването на хранопровода на Барет, заболяване, диагностицирано при хора, които страдат от гастроезофагеална рефлуксна болест или ГЕРБ. Международната фондация за функционални стомашно-чревни разстройства също препоръчва дъвка. Когато не е с ментов вкус, дъвката може да увеличи количеството на производството на слюнка, намалявайки киселината в хранопровода.

Опитайте също: пъпеши, ябълки, яйчен белтък, овесени ядки и кореноплодни зеленчуци

Избягвайте: домати, алкохол, шоколад, мента, цитрусови плодове и кофеин

Храни, които помагат при диария

Справянето с този вид разстроен стомах може да бъде изненадващо опасно, но има няколко храни, които могат да ви помогнат да започнете да се чувствате по-добре. Тъй като рискът от дехидратацията е висок, лекарите препоръчват да се пият много течности, особено такива, които съдържат сол и захар. Д-р Доналд Кърби, директор на Центъра за човешко хранене на клиниката в Кливланд, подчертава една класическа рецепта за добро усещане, пилешка супа с юфка. Националната медицинска библиотека на САЩ е съгласна - соленият бульон може да помогне на тялото ви да се рехидратира.

Клиниката в Кливланд също цитира диетата BRAT (банани, бял ориз, ябълково пюре и препечен хляб) като добро решение. Бананите са особено полезни, тъй като са с ниско съдържание на фибри и богати на калий, което означава, че могат да ви помогнат, като същевременно заместват някои от хранителните вещества, които тялото ви губи. Въпреки че трябва да избягвате млечните продукти, киселото мляко и кефирът с ниско съдържание на захар са изключение от това правило. Те съдържат пробиотици, които проучване от Чикагския университет показа значителни ползи при лечение на диария и може да намали ефектите с около един ден.

Опитайте също: ориз, ябълково пюре, спортни напитки, препечен хляб и печени картофи

Избягвайте: млечни продукти, цитрусови плодове, чесън, пикантни храни и храни с високо съдържание на фибри

Храни, които помагат при тревожност

Стресът и безпокойството могат да окажат влияние не само върху физическото ви здраве, но и върху психическото ви състояние. Подправянето на храната ви с подправката куркума може да ви помогне. Куркумата съдържа куркумин, съединение, за което научните изследвания показват, че допълва мозъчната обработка на докозахексаенова киселина (DHA), чийто дефицит може да доведе до когнитивни разстройства като тревожност. Проучване върху животни, проведено от Университета за наука и технологии Guru Jambheshwar в Индия, установява, че има значителни анти-тревожни ефекти при мишки.

Сьомгата съдържа витамин D, омега-3 мастните киселини, ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). В научно изследване на Университета на Куинсланд е установено, че дефицитът на витамин D е свързан с неблагоприятни невропсихиатрични резултати - като тревожност. Проучване на болницата на Китайския медицински университет установи, че EPA и DHA, консумирани заедно ежедневно, имат значителни ефекти за намаляване на тревожността и гнева. Френско изследване на черния шоколад установи, че лакомството може да повлияе на нивата на допамин и серотонин, които могат да регулират и подобрят настроението ви и да намалят нивата на тревожност.

Опитайте също: зелен чай, кисело мляко, цитрусови плодове и боровинки

Избягвайте: кафе, червено вино и бонбони

Храни, които помагат за понижаване на холестерола

Харвардското медицинско училище пише, че за да намалите холестерола, трябва да ядете повече храни, които понижават нивата на липопротеините с ниска плътност или LDL, известен още като лошия вид холестерол. LDL е частицата, която пренася холестерола през вашите артерии. Разтворимите фибри могат да се свържат с LDL, като извеждат лошия холестерол от тялото, вместо да го абсорбират. Фасулът е една такава храна и освен това отнема повече време за храносмилане, което означава, че ще се чувствате сити по-дълго. Ягодите са богати на пектин, друг вид разтворими фибри. Патладжанът е друга храна с високо съдържание на разтворими фибри, която е и нискокалорична.

Опитайте също: ечемик, овес, цитруси, соя, мазна риба, авокадо, ядки и чесън

Избягвайте: говеждо месо, пълномаслени млечни продукти, яйца и пиле

Храни, които помагат за понижаване на кръвното налягане

Ако се опитвате да управлявате високото си кръвно налягане, консумацията на храни с ниско съдържание на мазнини и натрий, но с високо съдържание на калий и калций може да ви помогне. Учени от държавния университет в Колорадо посочват гъбите като само една такава храна. Техните изследвания показват, че високото съотношение калий-натрий се свързва с по-голям шанс за поддържане на нормално кръвно налягане. Рибите, като тилапията или сьомгата, предлагат подобни ползи, освен че са богати на протеини и магнезий. Проучване от университета Queen Mary в Лондон установява, че допълването на ежедневната ви диета с около една чаша сок от цвекло намалява кръвното налягане в клинични проучвания.

Опитайте също: шоколад, пълнозърнести храни, домати, моркови, птиче месо

Избягвайте: пълномаслени млечни продукти, червено месо, печени изделия и алкохол

Храни, които ви помагат да спите

Добрата почивка през нощта е страхотна за вашето здраве - и липсата на почивка може да има подобни отрицателни ефекти. Но пиенето на черешов сок, източник на мелатонин, може да помогне. Малко проучване, проведено от Медицинския център на Университета в Рочестър и финансирано от компания за напитки от черешов сок, установява, че пиенето на тръпчив сок от череши има благоприятен ефект при по-възрастни хора, страдащи от безсъние.

Второ проучване установява подобни ефекти при пациенти, които пият 230 милилитра тръпчив сок от череши два пъти на ден, спят приблизително 85 допълнителни минути. Хумусът е богат на триптофан, същата аминокиселина във вашата вечеря с пуешко месо, която ви кара да подремнете след хранене. Научните изследвания са установили , че подобрява латентността на съня и обструктивната сънна апнея, което води до по-добра нощна почивка. Подобно на черешите, бадемите също съдържат мелатонин - и те също съдържат магнезий. Учени от China Agricultural Research System установиха, че дефицитът на магнезий във вашата диета може да доведе до нарушен сън.

Още: Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

Опитайте също: чай от лайка, киви, бял ориз и зеле

Избягвайте: захар, лют сос, алкохол, кофеин

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какъв магнезий да си купя – видове, ползи и за какво помага

Наследява ли се хипертонията?

Този зеленчук сваля холестерола и предпазва костите

Бучката под мишницата е опасен симптом за жените

Сваляне на високо кръвно - този известен метод може да навреди на здравето

Високо кръвно? Да го ликвидираме! Жесток списък с хитри и народни цярове срещу него

Страданията с магнитни бури: Ето как да борите с тях и как винаги да сте наясно, ако има

Лекар: Това е най-малко опасният силен алкохол за черния дроб, ако не се прекалява

Лекар: Яжте тези 5 храни и никога няма да се оплаквате от паметта си

Хората с тази кръвна група остаряват най-бавно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com