Колко опасен е топлинният удар и как да го избегнем - съветите на д-р Пенчо Пенчев от БЧК

8947
Колко опасен е топлинният удар и как да го избегнем - съветите на д-р Пенчо Пенчев от БЧК
Снимка: iStock

Настъпи сезонът на жегите. Повечето хора плануват ваканции и се наслаждават на лятото, но всеки сезон крие и рискове. За рисковете от слънчев удар и топлинен удар, по-леките форми на въздействие на горещото време върху тялото, как да ги разпознаем? Кои са рисковите групи? Колко вода трябва да пием през лятото? Тези въпроси постави Actualno.com на д-р Пенчо Пенчев, главен експерт в дирекция „Социално-здравна политика“ към Българския червен кръст (БЧК).

Още: Времето днес - 25 юли (понеделник)

По-леките форми на въздействие на горещините: синкоп и топлинно изтощение

„По принцип щетите от прегряване са няколко вида. Не всичко е топлинен удар. Първо трябва да ги различаваме. Най-лекото е топлинният синкоп, когато на човек му причернее и припадне. То много прилича на този синкоп, който се проявява при някои хора, които не са закусвали или се изправят рязко. При по-тежките случаи това е топлинното изтощение. Причината за топлинното изтощение е изчерпването на силите вследствие от прегряване и водно-електролитни загуби чрез потене. Там нещата започват с мускулни схващания и крампи. Типични ситуация за изчерпване на силите от прегряване са спортни мероприятия, които се провеждат в много горещ овреме или масови кросове“, обясни д-р Пенчев. Той поясни, че топлинното изтощение се характеризира с бледа, студена и влажна кожа, ускорен пулс, спадане на кръвното налягане. „Започва прилошаване, повръщане, неспокойствие и схващане на мускулите. Възможно е да се достигне и до смушения в съзнанието“, обясни д-р Пенчев. Той призова в тези случаи да поставим краката на пострадалия в студена среда, като например в леген със студена вода. На следващо място трябва да му дадем повече течности през устата.

Топлинен удар

„Топлинният удар това е може би най-тежкото увреждане. При него има отказ на температурна регулация на тялото под дълго въздействие на евентуално висока околна температура. Тялото се подготвя за образуване на пот, но се стига до задържане на топлина. Телесната температура започва да се покачва непрекъснато“, каза той. Д-р Пенчев уточни, че изолиращото облекло или пребиваването по-дълго време в непроветрена, намираща се на слънце лека кола, могат да доведат до топлинен удар. „При топлинен удар познаването е малко по-трудно. Почва от начало със суха, гореща и червена кожа. Впоследствие пада кръвното налягане. Телесната температура е над 40 градуса, започва гадене, виене на свят, главоболие, ускорен пулс и дишане. Накрая имаме замъгляване на съзнанието и загуба на съзнание. Тук трябва човек да бъде положен в студена среда с леко повдигната горна част на тялото. Може с кърпи със студена вода да го обвием и когато дойде линейката - започва подаване на кислород“, коментира д-р Пенчев.

Слънчев удар

„Има и още едно увреждане от горещините. Това е така нареченият слънчев удар, който не трябва да се бърка с топлинния. При слънчевия удар има интензивно слънчево облъчване на непокрита глава. Понякога симптомите възникват със закъснение. Може да се развие мозъчен оток с повишено вътречерепно налягане. Рискови пациенти са децата и пациентите с голи глави. Кожата става много червена и гореща, а тази по тялото е с по-нормална температура. Телесната температура при слънчевия удар остава нормална, но въпреки това започва прилошаване, повръщане и виене на свят. Болките в челото са много характерни. Ускорява се пулсът и спада кръвното налягане, може също да се достигне до замъгляване на съзнанието и неговата загуба Отново човек трябва да се положи в студена среда, горната част трябва да бъде леко повдигната и да се охлади главата с влажни кърпи“ , обясни д-р Пенчев.

Ако сме сами?

Главният експерт в БЧК обясни и какво да правим, когато сме сами в някои от тези ситуации. „Можем да направим нещо, ако все още не сме загубили съзнание. Дотогава можем да поемем повече течности и ако има студена вода наоколо да намокрим някоя кърпа или дреха и да я поставим на главата“, обясни д-р Пенчев.

Съвети за справяне с горещините?

Съветите на главния експерт в дирекция „Социално-здравна политика“ към БЧК касаят приема на течности и пребиваването на слънце. По отношение на течностите д-р Пенчев уточни, че един възрастен човек зимно време губи около 600 ml вода. „В летните месеци това количество, което губим става поне 800 ml. Това означава съответно да повишим приема на течности през летния период поне с 300 до 500 ml спрямо това, което приемаме през другото време на годината“ ,посъветва докторът.

Той препоръча да не се излиза в най-топлото време след 10-11 ч. до към 17-18 ч. „Не трябва да излизаме на открито. Трябва да ползваме климатици, където е възможно и да стоим на по-сенчести места. Същевременно трябва да носим по-свободни дрехи в светлите тонове. Хубаво е да имаме нещо за главата, като меки летни шапки“, обясни специалистът.

Стана ясно, че рисковите групи са малките деца и възрастните хора, както и хора, които имат хронични заболявания.„Жегите по принцип подлагат терморегулацията на човек на по-големи изпитания. При малките деца и възрастните хора е разбираемо, че способността за регулиране на телесната температура, е по-слаба. При хронично болните има и други фактори, като загубата на течности“, обясни още д-р Пенчев.

Оранжев код за горещо време в Китай. Подробности четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com