Колко пъти седмично може да ядете пилешко месо

14155
Колко пъти седмично може да ядете пилешко месо
Снимка: iStock

Пилешкото месо е една от най-популярните храни сред хората, които следят теглото си или спортуват редовно. Рускиятхирург д-р Александър Умнов разкри колко пъти седмично е добре то да присъства в диетата. Според него при липса на физическа активност не се препоръчва включването му в диетата повече от 2-3 пъти седмично.

Ползи от пилешкото

"Пилешкото е евтин продукт с ниско съдържание на мазнини - 100 грама труп съдържа около 15 гр протеини и 16 гр мазнини и практически няма въглехидрати, затова е подходящо за диабетици и хора, които следят теглото си. Калориите в 100 грама от него са приблизително 120-130. В състава му влизат витамини А, С, Е, В и важни микроелементи“, споделя лекарят.

Учени: Спрете да ядете тези части от пилето

Пилешкото е лесно смилаемо и не предизвиква дразнене на стомашно-чревния тракт, допълва хирургът. Този продукт също така съдържа много калций, фосфор и протеини, които са толкова необходими за формирането на опорно-двигателния апарат.

Но неговата консумация има и подводни камъни: лекарят предупреждава, че при липса на тренировъчен спортен режим не се препоръчва да се яде пиле повече от три пъти седмично поради риск от развитие на уролитиаза, сърдечно-съдови заболявания (аритмия) заради прекомерен прием на калций. Понякога хората, които са алергични към кокоши яйца, може да са алергични към месото от домашни птици. А пилешката кожа натрупва най-много токсини и антибиотици от храната, която ядат птиците във фермите. Затова пилето на скара и по-специално хрупкавата му кожа, макар и вкусна, е много опасно. При използване на лекарства пилетата могат да развият бактерии, устойчиви на антибиотици, което е много опасно за хората.

„При консумация на птиче месо, което не е достигнало пълна кулинарна готовност, има риск от заразяване с червеи от семейство нематоди (например Acuaria, Ascaridia galli). Тези червеи са с дължина до 12 сантиметра и са бели на цвят. Те причиняват анемия, слабост, хеморагични чревни заболявания и други щети.Така че купувайте пилешко от доверени места и не залагайте на суровоядска диета: не яжте сурова кайма и месо!“, съветва д-р Умнов.

Сто грама от този продукт съдържа около една трета от дневната норма на витамин B5, който помага за подобряване на функцията на половата система и при двата пола. В допълнение, фолиевата киселина в пилето има положителен ефект върху развитието на плода по време на бременност.

Този вид месо съдържа витамин А, който предотвратява развитието на катаракта и има благоприятен ефект върху зрителната острота.

В състава му влиза и аминокиселината триптофан, която се свързва с повишените нива на серотонин (хормона на щастието) в нашия мозък.

Още: С кората от този плод пилешкото никога не става сухо

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com