Косопад - как липсата на желязо води до този проблем

5015
Косопад - как липсата на желязо води до този проблем
Снимка: iStock

Проблемът с косопада и изтъняването на косата не е рядкост в съвременното общество. Една от основните причини за ускорения косопад се крие в липсата на желязо в организма. В тази статия ще разгледаме как дефицитът на желязо може да бъде корен на проблема и какви мерки можем да предприемем за поддържане на здрава коса.

Значение на желязото за растежа на косата

Нормалното е да губим около 100 косъма дневно, което представлява малка част от общия брой. Проблемът с косопада възниква, когато космените фоликули не получават достатъчно важни хранителни вещества, които са от съществено значение за растежа на косата.

Кои са първите симптоми при дефицит на желязо

Космените фоликули са сред най-бързо растящите клетки в тялото, но те са и последните, които получават необходимите хранителни вещества. В случай на непълноценно хранене, те може да бъдат лишени от жизненоважни елементи, което води до изтъняване на косата и ускорен косопад.

Ролята на желязото и протеините

Сред най-важните хранителни вещества за косата са протеините и микроелементът желязо. Дефицитът на желязо е основна причина за повишен косопад при жени в активна възраст. Недостатъчното желязо затруднява изхранването на космените фоликули, особено при изменения в менструалния цикъл, които влияят на нивата на желязо в организма.

косопад

От друга страна, дефицитът на протеини често предизвиква косопад, особено при мъжете. Косъмът съдържа белтък, предимно кератин, което изисква постоянно снабдяване на фоликулите с протеини за здрав и плътен растеж.

Превенция и лечение

При справяне с проблема на косопада, свързан с липсата на желязо и протеини, е от съществено значение да се поддържа балансирана и хранително обогатена диета. Включването на храни, богати на желязо и протеини, може значително да подобри състоянието на косата.

В тези зимни храни има най-много желязо

В случай на установен дефицит, консултирането с лекар е от съществено значение. Той може да предложи подходящи добавки или лечение, което да възстанови нивата на желязо и протеини в организма.

Косопадът е проблем, с който може да се справите успешно, ако разберете и коригирате причините зад него. Липсата на желязо и протеини играят ключова роля в този процес, и затова внимателното следене на хранителния режим може да предотврати или облекчи проблема. Консултирането с медицински специалист е важна стъпка за правилната диагностика и лечение на косопада, осигурявайки не само красива, но и здрава коса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com